Hotellkjeden smører tykt på for å stoppe ryktene.
Akkurat nå leser andre
Det ble nærmest smør-gate da det ble kjent at hotellkjeden Strawberry med Petter Stordalen i spissen, hadde valgt å fjerne smør fra hotellene.
Nyheten har smurt seg tykt utover nyhetsbildet den siste uken. Men frykt ikke – gjestene får fortsatt smurt brødskiven med ekte meierismør, også i fremtiden.
Fra bacongate til smørdrama
For ti år siden ble det internasjonale oppstyret rundt «bacongate» kokt opp da hotellkjeden fjernet bacon fra buffeten på noen hoteller. Nå var det smøret som skulle til pers – trodde vi.
«Vi tar ikke smøret fra gjestene våre», forsikrer administrerende direktør Torgeir Silseth.
«Men vi tester ut et plantebasert alternativ i Sverige og Finland der det fungerer like bra.»
Eleplant på brødskiva
Les også
Alternativet heter Eleplant – et finskutviklet «superfett» laget for å kunne erstatte smør uten å etterlate en bismak. Det blir standard til steking og på buffeten i utvalgte hoteller i Sverige og Finland. Men ekte smør vil fortsatt være tilgjengelig – spesielt der det er smakskritisk, som i en hollandaise.
«Vi har ikke funnet en plantevariant som gjør jobben bedre i sauser som skal imponere», sier Silseth.
Smurt for framtida
I Norge kjører Strawberry allerede et annet smørgrep:
Mills No1 Normalsaltet, en blanding av klaret smør, rapsolje og kjernemelk som kutter CO₂-avtrykket med over 40 prosent.
«Vi jobber for å gjøre maten både bærekraftig og smakfull. Vi smører skiva med begge deler», sier bærekraftsdirektør Harald Bjugstad Holm.
Les også
Med andre ord:
Du kan fortsatt smøre deg rolig med ekte smør på hotellfrokosten.
Men kanskje får du testet en ny type fett som også smører litt bedre på klimakontoen.