Strid om ny EU-avgift: Snus kan bli mye dyrere

18/07/2025 07:32

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nytt EU-forslag vekker sterke reaksjoner.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Mange nordmenn har for vane å kjøpe snus i Sverige – nå kan det snart koste dem langt mer. EU-kommisjonens ferske budsjettforslag vekker kraftige reaksjoner, særlig i vårt naboland i øst.


Skattehopp på snus i sikte
Onsdag la EU frem et historisk høyt budsjettforslag. Blant de foreslåtte inntektskildene er en markant økning i avgiften på hvit snus – et nikotinprodukt som stadig blir mer populært, spesielt i Skandinavia. Målet er å dekke hull i EUs felles budsjett.

Men ikke alle er like begeistret for metoden.

Prøv nikotinfri snus med koffein – et alternativ som holder deg skjerpet hele dagen

Produkt

Navn

Pris

Forhandler

X-Gamer Energy Pouch Watermelon 20st
44,99 NOK
Å handle
X-Gamer Energy Pouch Peach on Ice 20st
44,99 NOK
Å handle
Annonse i samarbeid med Pricerunner

Svensk raseri: Et angrep

Den svenske utenriksministeren Benjamin Dousa reagerer sterkt på det han ser som et frontalangrep på svensk kultur og livsstil. Det skriver DinSide

"Det er fullstendig uakseptabelt. Det er et angrep på den svenske levemåten", sier han til den svenske avisen Expressen.

Han peker på at avgiftsøkningen potensielt kan gjøre snusen opptil sju ganger dyrere, noe som vil merkes kraftig for vanlige forbrukere.

"Dette er en ekstrem skatteøkning. Det kan bli flere tusen kroner i året som man må betale til Brussel i stedet for å ha i egen lommebok", sier han videre.


Kritikk mot EU
Dousa retter også hard skyts mot flere EU-land som ønsker strengere reguleringer av nye nikotinprodukter, inkludert hvit snus, under dekke av å beskytte unge. Dette til tross for at sigaretter fortsatt er lovlige i mange av de samme landene.

"I mange av disse landene er sigaretter lovlig, likevel går de etter snus. Det er rent hykleri fra deres side", uttaler han.


Kan Sverige sette foten ned?
Selv om budsjettet må vedtas enstemmig i EU, holder Dousa kortene tett til brystet når det gjelder om Sverige er villig til å bruke vetoretten i en eventuell krisesituasjon.

Foreløpig er Sverige i forhandlingsmodus, og ifølge Dousa er håpet at det ikke blir nødvendig med et veto. Han hevder dessuten at Sverige ikke står alene, og har støtte fra flere medlemsland som heller ønsker budsjettkutt fremfor avgiftsøkninger.

Han gir uttrykk for at Sverige ønsker et budsjett med ansvarlige prioriteringer, heller enn løsninger som legger ytterligere økonomiske belastninger på vanlige folk.