Mandagens omfattende strømbrudd som rammet store deler av Spania og Portugal, har vekket stor oppmerksomhet i Norge.
Hendelsen førte til massive strømbrudd for rundt 60 millioner mennesker, og konsekvensene var alt fra mørklagte flyplasser og trafikklys til problemer med kortbetaling og telefonnett.
Reaksjonen lot ikke vente på seg her hjemme. Nordmenn har kastet seg over beredskapsutstyr i stort omfang – og enkelte leverandører melder om eksplosiv økning i etterspørselen. Det melder DinSide
"Etter strømbruddet i Sør-Europa opplevde vi en betydelig økning i salget, en vekst på hele 600 prosent sammenlignet med dagen før, sier markedskonsulent Kjartan Bjørkvold i Beredskapsfokus AS. Han viser til dokumentasjon som bekrefter det drastiske hoppet i salgsvolum," ifølge TV 2.
Størst etterspørsel: DAB-radio, vann og mat
Bjørkvold representerer nettbutikken Beredskapsutstyr.net, og han forteller at etterspørselen særlig har vært stor etter en spesialdesignet beredskapsradio med DAB og innebygd powerbank. I tillegg merker de økt interesse for vannlagring, stormkjøkken og mat med lang holdbarhet.
"Vi har gjort justeringer på lagerbeholdningen og lagt inn ekstra bestillinger for å sikre tilgjengelighet framover," forklarer han.
Også hos Clas Ohlson ser man en tydelig økning. Presseansvarlig Anders Wahl forteller:
"Det gjelder for eksempel powerbanks, strømaggregater, batterier og lommelykter," sier han til TV 2.
Hendelser påvirker kjøpsatferd
Wahl peker på at både nasjonale og internasjonale hendelser påvirker folks interesse for å ruste seg med nødvendige produkter for egenberedskap. Og strømbruddet mandag har for mange blitt et varsku.
Statsminister Pedro Sanchez i Spania kommenterte situasjonen samme kveld og uttalte at myndighetene fortsatt analyserer hva som forårsaket strømbruddet.
Det kan skje her også
Programleder Andreas Wahl (41), kjent fra NRK-serien «Katastrofe», har også fulgt utviklingen tett. På spørsmål om et tilsvarende strømbrudd kan ramme Norge, svarer han:
"Jeg er ikke ekspert på det norske strømnettet, men min tanke etter å ha snakket med ulike eksperter på området, er at det er en liten risiko for at det skjer. Men hvis det skjer i Spania, så kan det skje her."
Wahl påpeker videre at det mest kritiske ville være hvis strømmen blir borte over lengre tid:
"Det verste som kan skje oss er at det blir langvarig. At det tar uker og måneder før noen av oss får strømmen tilbake," advarer han.
Mange nordmenn står uten beredskap
En Norstat-undersøkelse fra mars viser at hele 24 prosent av befolkningen mener de ikke har nok beredskap hjemme til å klare seg i tre døgn ved en krise. Seks prosent svarte «vet ikke» på spørsmålet.
Begrepet «prepping» – det å forberede seg på kriser og katastrofer – har fått ny aktualitet som følge av den usikre sikkerhetssituasjonen i Europa. Selv om mange sier de har nødvendige ting som ulltepper og medisiner, mangler fortsatt mange vesentlige forsyninger.
Blant annet oppgir bare 41 prosent at de har kontanter hjemme. Det betyr at rundt 60 prosent står uten.
Seniorrådgiver Anders Fevik i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler folk å tenke gjennom hvordan de ville klart seg ved ulike krisesituasjoner.
Fevik understreker også viktigheten av å ha kontanter tilgjengelig hvis de digitale betalingssystemene skulle svikte.