Tidligere minister utelukket i to år: "Denne diktatoriske oppførselen bør forbeholdes tredje verden bananrepublikker"

04/05/2022 07:30

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Winston Peters har nettopp mottatt en advarsel om å besøke parlamentet.

New Zealands tidligere visestatsminister, Winston Peters, har vært utestengt fra parlamentet i to år for å ha besøkt antivaksine-demonstranter som okkuperte et parlamentsområde i februar.

Protestene varte i flere uker. I de første dagene av okkupasjonen utstedte parlamentspresidenten et overtredelsesvarsel til alle deltakerne.

Men politiets innsats for å spre samlingen ble gjentatte ganger avvist til konfrontasjonene endte i brann, hauger med ruiner og 40 skadde mennesker.

Winston Peters besøkte demonstrantene i de første dagene av blokaden. På den tiden sa han: "Jeg håper å oppmuntre demonstrantene til å kreve at de blir hørt."

Peters sa på tirsdag at han nå hadde mottatt en toårig advarsel om å besøke parlamentet for det besøket i februar, og beskyldte direkte parlamentspresidenten Trevor Mallard for å stå bak beslutningen.

«Denne diktatoriske oppførselen bør forbeholdes tredje verden bananrepublikker,» sa han i en uttalelse, ifølge The Guardian.

«Det som er mer forbløffende er at speakeren i Representantenes hus i vårt land muligens kan forsøke å ekskludere tidligere parlamentsmedlemmer – hvorav noen er ledere av politiske partier som planlegger å stille mot den sittende regjeringen om omtrent 18 måneder.»

Winston Peters uttalte videre at det ifølge ham var en stor forskjell mellom de som bare hadde besøkt området og de som deltok "aktivt i protestene".