EU er i ferd med å forberede en mulig mottoll på varer fra USA, som svar på de økte tollsatsene innført av Donald Trump. Dette skaper reaksjoner i hele Europa – og ikke minst konsekvenser for handelen.
Torsdag morgen uttalte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at unionen er klar til å svare med samme mynt. Om dette skjer, lover Coop Danmark å handle raskt:
"Med toll på varer produsert i USA kan vi lage en presis merkeordning. Vi kommer til å merke disse varene for å fortelle våre kunder hvorfor de plutselig har blitt dyrere," sier Jeff Salter, innkjøpsdirektør i Coop Danmark, til BT.dk.
Han tror merkingen vil kunne forklare prisøkningene på amerikanske varer, og ser for seg et betydelig fall i salget dersom den nye tollen trer i kraft. Det skriver DinSide
EU-toll kan bety 20 prosent påslag
Dersom EU velger å speile Trumps tollsats, betyr det en toll på hele 20 prosent på importerte amerikanske produkter. Det vil merkes i butikkhyllene.
Salter peker på at amerikanske produkter, som for eksempel vin – den største amerikanske produktgruppen hos Coop Danmark – trolig vil få en merkbar prisøkning. Dette kan igjen påvirke forbrukernes valg.
Hva skjer i Norge?
Men hvordan ser det ut i Norge – kan vi forvente noe liknende her?
Norge står ikke underlagt EUs tollpolitikk og fastsetter sine egne tollsatser. Det betyr at selv om EU innfører mottoll, er det ikke gitt at Norge følger etter.
Torsdag morgen måtte finansminister Jens Stoltenberg (Ap) svare på spørsmål fra pressen om tollsituasjonen. Ifølge Børsen avviste han påstanden fra Trump om at Norge har 30 prosent toll på amerikanske varer.
"Norge er et land som har nær sagt ingen toll. Vi har noe toll på landbruksvarer, det er et gammelt stridsspørsmål, det har vært der i mange år," sa han.
Han presiserte at industrivarer stort sett har liten eller ingen toll, og slo fast:
"Vi har ikke noen effektiv tollsats på 30 prosent."
Som eksempel nevnte han at toll på amerikansk biff er hele 344 prosent, mens industrivarer, med unntak av visse tekstiler, ikke har toll – men pålegges merverdiavgift på 25 prosent.
Norske dagligvarekjeder avventer
DinSide har vært i kontakt med de største dagligvarekjedene i Norge for å høre om de vurderer lignende tiltak som i Danmark. Foreløpig er det lite som tyder på at noe er under oppseiling.
"Coop Norge har kun registrert et par kundehenvendelser om å merke varer fra USA eller Europa, og har ikke opplevd noen endringer i forbruksmønsteret som kan tilskrives dette," sier Harald Kristiansen i Coop.
Han legger til at næringsministeren for tiden kartlegger konsekvensene for norsk næringsliv, men Coop har ingen ytterligere kommentar.
NorgesGruppen holder også igjen. Kommunikasjonssjef Kine Søyland sier det fortsatt er for tidlig å vurdere hva de nye tollsatsene vil innebære.
Rema 1000 er på samme linje og understreker at de allerede følger reglene for opprinnelsesmerking. Hege Rognlien, kommunikasjonssjef i kjeden, sier:
"Vi har tydelig opprinnelsesmerking på alle våre egne merkevarer, slik at kundene skal kunne ta opplyste valg."
Der opprinnelse er tydeligst
For de som ønsker å vite hvor maten kommer fra, er frukt- og grøntavdelingen det mest oversiktlige stedet. Her skal nemlig opprinnelseslandet stå tydelig markert på hylleprisen.
Også Vinmonopolet får skryt for tydelig merking – både i fysiske butikker og på nett. Her er opprinnelsesland konsekvent oppgitt.
I Danmark har Salling Group valgt en litt annen strategi. I stedet for å merke amerikanske produkter, fremhever de europeiske varer gjennom en positiv merkeordning.
Canada har gått enda lenger – enkelte butikker der har rett og slett fjernet amerikanske produkter fra hyllene.