Turgåere fant nesten 600 gullmynter fra 1808: Dette fikk de i dusør

13/05/2025 21:01

Yvonne

NYHETER
Foto: Museum of Eastern Bohemia
Skatten er verdt over 3,7 millioner kroner!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

To heldige turgåere fikk seg litt av en overraskelse tidligere i år da de under en fjelltur i Podkrkonosí-fjellene i Tjekkia snublet over en aluminiumsboks og en jernekiste.

Det de først trodde var skrot, viste seg å inneholde en skatt verdt over 3,7 millioner kroner!

Ekspertene på Øst-Böhmens museum er i ekstase over funnet som inkluderer gullsmykker, gamle gjenstander og nesten 600 gullmynter fra ulike land og tidsepoker.

“Da han åpnet den, falt haka mi ned,” sier Miroslav Novak, sjefarkeolog ved museet til magasinet Popular Science.

Gull, gull og mer gull
Innholdet i jernekisten var som hentet ut av en eventyrbok: 16 snusbokser, 10 armbånd, en tråveske, en kam, en kjede og et pudderetui – alt i gull. I tillegg inneholdt aluminiumsboksen 598 gullmynter, nøye sortert i 11 bunker pakket inn i svart tøy.

Snusboksene var små, dekorative bokser brukt på 1700- og 1800-tallet til å oppbevare såkalt nesesnus – et finmalt tobakkspulver som man snuste opp i nesen. Disse boksene var populære blant datidens overklasse og ble ofte laget i kostbare materialer som gull og sølv, både som statussymbol og praktisk tilbehør.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Museum of Eastern Bohemia

Stammer fra Balkan
Ifølge mynthistoriker Vojtěch Brádle stammer mange av myntene fra Østerrike-Ungarn under keiser Franz Joseph I, med dateringer mellom 1808 og 1915.

“Jeg fant ut at disse myntene ikke kom hit direkte fra Wien-mynten, men til Balkan,” forklarer Brádle. “Der, etter monarkiets fall, ble det preget såkalte motmerker i det daværende Kongeriket av serbere, kroater og slovenere.”

Myntene ble trolig brukt i smykker og hodeplagg på Balkan på 1920- og 1930-tallet. Resten av samlingen inneholder mynter fra blant annet Frankrike, Belgia, Tyrkia, Romania, Italia og Russland. Hvordan alt dette havnet i det østlige Böhmen?

“Vi aner ikke,” innrømmer Brádle.

Ble skatten gjemt for nazistene?
Forskerne har flere teorier. Én mulighet er at skatten ble gjemt under Nazi-Tysklands annektering av regionen på 1930-tallet.

Etter Münchenavtalen i 1938 flyktet hundretusener av jøder og tsjekkere innover i landet for å unnslippe forfølgelse. Kanskje håpet noen å redde verdier ved å grave dem ned.

En annen teori peker på slutten av andre verdenskrig, da nazistene selv kan ha gravd ned rikdommer i panikk over den fremrykkende russiske hæren.

Dusør til turgåerne
Konservatorene på Øst-Böhmens museum jobber nå for fullt med å katalogisere og bevare de sjeldne funnene.

Planen er å vise skatten frem på en offentlig utstilling i fremtiden.

Og hva med de heldige turgåerne som fant skatten?

Vel, ifølge tsjekkisk lov har de krav på opptil 10 prosent av skatten.

Det betyr at turen kan gi dem en belønning på rundt 370.000 kroner!

Læs også:

Geniale triks: Slik får du klærne helt hvite igjen Har du problemer med å få de hvite klærne dine til å beholde den helt hvite fargen? Da kan disse tipsene definitivt hjelpe deg.
Far fikk sitt livs sjokk: Så sønnen i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.