Vær oppmerksom på 'Wangiri'-svindel: Disse telefonnumrene bør du aldri besvare

27/05/2024 13:09

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det kan være fristende å ta telefonen eller ringe tilbake, men la være for alt i verden.

Telefoniske svindelnumre har blitt mer sofistikerte og hyppige, hvor svindlere finner på nye måter å narre intetanende ofre til å avsløre personlige opplysninger.

Dette kan åpne dørene til følsomme persondata, og enda verre, fri tilgang til dine bankkontoer.

Heldigvis kan du med noen enkle forholdsregler beskytte deg mot disse svindelnumrene og holde informasjonen din trygg.

'Wangiri'-svindel: En enkelt samtale kan koste dyrt

En av de mest utbredte svindelmetodene for øyeblikket er 'Wangiri'-svindelen, hvor svindleren ringer kortvarig og legger på etter første ring.

Dette trikset spiller på folks nysgjerrighet eller forventningen om en viktig beskjed.

Når mottakeren ser det ubesvarte anropet, kan de føle seg fristet til å ringe tilbake, noe som aktiverer fellen og kan føre til dyre telefonregninger eller aktivering av kostbare tjenester som tømmer offerets bankkonto.

Kjenne de farlige numrene: Unngå anrop fra disse prefiksene

Svindlere bytter ofte telefonnumre for å unngå å bli oppdaget. Men det er noen internasjonale prefikser som bør vekke mistanke hvis du ser dem på telefonen din.

Disse prefiksene inkluderer +255 (Tanzania), +371 (Latvia), +375 (Hviterussland), samt +44 (Storbritannia), +53 (Cuba), +216 (Tunisia), +373 (Moldova) og +383 (Kosovo).

Hvis du ser et anrop fra et av disse numrene, bør du straks ignorere det, med mindre du spesifikt venter på en samtale fra et av disse landene.

Svindelstrategier: Hvordan svindlere fanger sine ofre

Anropene skjer ofte om natten eller i arbeidstiden, når det er mindre sannsynlig at du vil svare med en gang. Dette øker sjansen for at du ringer tilbake senere.

Noen ganger etterlater svindlerne en beskjed som ber deg om å ringe tilbake til samme nummer. Når du gjør det, prøver de å holde deg på linjen så lenge som mulig for å påføre deg høye kostnader.

Slik unngår du å bli et offer

Den beste måten å beskytte seg selv på er å ignorere disse anropene helt.

Hvis du mottar gjentatte anrop fra samme nummer, kan du blokkere det. Vær imidlertid oppmerksom på at svindlere ofte bytter nummer for å unngå å bli blokkert. Vær derfor alltid på vakt overfor anrop fra ukjente numre og unngå å ringe tilbake til dem.

Avslutningsvis, ved å være oppmerksom på disse svindelmetodene og ta nødvendige forholdsregler, kan du unngå å bli et offer og beskytte dine personlige opplysninger og økonomi.