Vanvittig video om masseskyting offentliggjort: Folk raser

15/05/2023 09:03

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det har skapt mye debatt på sosiale medier, at myndighetene tilsynelatende finner det nødvendig å trene sine borgere til å overleve en masseskyting.

I Norge er det heldigvis sjelden at det er skyting.

Enda sjeldnere er det at vi ser masseskytinger som rammer tilfeldige ofre, som det som skjedde på London pub i Oslo i fjor sommer.

Men slik er det ikke i USA.

Ifølge BT har det i 2023 vært flere masseskytinger enn det har vært dager, og skytingen skjer på uforklarlig vis på skoler eller nattklubber.

Flere amerikanere mister livet i en masseskyting hver dag, og dette har nå fått FBI og amerikanske myndigheter til å gå sammen om å lage en video som forklarer hvordan man kan øke sjansene for å overleve en masseskyting.

Reklamefilmen, som du kan se nedenfor, har blitt delt på sosiale medier med mottoet: «Du kan overleve en masseskyting hvis du er forberedt.»

Reklamefilmen følger ulike ofre for en masseskyting på en nattklubb:

Videoen oppfordrer folk til å løpe, gjemme seg og kjempe tilbake hvis de blir utsatt for en masseskyting og for å overleve.

Men i kommentarfeltet er det tydelig å lese at folk ikke tror det hjelper.

"'Du kan overleve hvis du er forberedt.' Fortell det til alle barna som gikk gjennom øvelser for å 'forberede', men likevel døde", skrev en person, med henvisning til mylderet av skoleskytinger som har skjedd i USA i år som statistisk sett har bidratt til å gjøre det farligere å være skoleelev enn politimann i USA.

– Vent, går politiet bare på den måten? Det kan ikke være en skole, skrev en annen, med henvisning til skoleskytingen i Uvalde, Texas, i mai i fjor, der 19 elever og to lærere ble skutt og drept av en 18 år gammel bevæpnet mann mens politiet ventet på forsterkninger utenfor skolebygningene.

En tredje skrev: «Denne typen annonser forklarer hvorfor noen land har identifisert USA som et utrygt sted for sine borgere å gå.»

Slik er det kanskje ikke med det danske UDs reiseråd til USA, men UD nevner likevel faren for masseskytinger i USA i reiserådene for landet.

På departementets nettsider står det: "Skytevåpen er lett tilgjengelige og utbredt i USA. I noen stater er det lovlig å bære våpen offentlig og i stor utstrekning for å forsvare sitt private hjem. De siste årene har det vært en økning i masseskytinger i USA."