Verdens eldste ost oppdaget - du vil aldri gjette hvor gammel den er

03/10/2024 07:00

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En veldig gammel ost er oppdaget.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Oster kan lagres i uker, måneder og til og med år. De fleste milde og lagrede oster har blitt lagret i 20-40 uker, og når man når en viss prisklasse, har oster ofte lagret i over ett år.

Det gjør dem ofte bedre, men det er nok en grense for hvor lenge du vil at en ost skal lagres. Osten som ble funnet i 2003 i Xinjiang-regionen i Kina er sannsynligvis ikke noe folk flest vil smake.

Osten ble funnet sammen med tre mumifiserte kropper, og siden oppdagelsen har forskere og eksperter analysert og undersøkt den. Nå har de delt funnene sine.

For tre dager siden ble det publisert en studie i det vitenskapelige tidsskriftet Cell , ifølge The New York Times, og det ble fastslått at osten er så gammel at den faktisk er verdens eldste ost.

Båret som et kjede

Osten ble funnet i 2003 i en grav under en utgraving i Tarim-bassenget, en ørken som i dag ligger i Xinjiang-regionen i Kina.

Der ble det oppdaget tre godt bevarte mumifiserte kropper, og en av dem hadde fortsatt på seg filthatt, ullfrakk og skinnstøvler – og ja, ost.

Osten lå faktisk rundt halsen på alle tre kroppene som et halskjede, og nå har forskning vist at osten er hele 3600 år gammel og dermed verdens eldste ost.

Tidligere ble det funnet fettrester i 7000 år gamle gryter, som trolig kom fra ost, og ost er nevnt i en 4000 år gammel tekst. Men den 3600 år gamle osten er den eldste i sitt slag som er bekreftet med 100 % sikkerhet som ost.

Den eldgamle osten antas å være laget av både geite- og kumelk, da det er funnet DNA fra begge dyrene i den, og det er sannsynlig at kefir ble brukt til å produsere osten, forklarer Dr. Qiomei Fu, en av forskerne bak studien.

Da osten ble begravd, var den sannsynligvis myk og sur, men ifølge Dr. Fu, den er ikke lenger særlig appetittvekkende, og så vidt kjent er det ingen som har smakt den.

"Jeg tror ikke folk vil prøve det fordi det ikke er så appetittvekkende lenger," sier Dr. sa Fu.