Verdensledere reagerer på skyderiet: 'Fuldkommen rystet'

08/07/2022 08:45

Emma Sletta

Nyheter
Shinzo Abe er japansk lengst sittende statsminister. / Foto: Shutterstock.com
Shinzo Abe er japansk lengst sittende statsminister. / Foto: Shutterstock.com
Shinzo Abe ble skutt mens han holdt en tale.

Oppdatering 10.47: Shinzo Abe er nå erklært død på sykehuset av hans skader etter han ble skutt tideligere i dag, han ble 67 år gammel.

Flere verdensledere har reagert på skytingen, som har etterlatt den tidligere japanske statsministeren Shinzo Abe i kritisk tilstand.

"Fullstendig rystet og trist over å høre om det avskyelige angrepet på Shinzo Abe. Mine tanker er med hans familie og kjære," skrev den britiske statsministeren Boris Johnson - som torsdag kunngjorde sin avgang som partiformann og senere statsminister - på Twitter.

- Sjokkerende nyheter fra Japan om at tidligere statsminister Shinzo Abe er skutt - våre tanker er med hans familie og japanerne på dette tidspunktet, skriver Australias statsminister Anthony Albanese.

I et Facebook-innlegg skrev Taiwans president Tsai Ing-wen:

"Jeg tror alle er like overrasket og triste som jeg er. Taiwan og Japan er begge demokratiske land med rettsstaten. På vegne av min regjering vil jeg fordømme voldelige og ulovlige handlinger alvorlig. Tidligere statsminister Abe er ikke bare min gode venn, men også en trofast venn av Taiwan. Han har støttet Taiwan i mange år og spart ingen anstrengelser for å fremme utviklingen av taiwansk-japanske relasjoner."

Ble skutt i nakken

Den tidligere japanske statsministeren Shinzo Abe ble truffet i høyre side av nakken under skytingen. 

Det opplyser brann- og katastrofeledelsen i Innenriks- og kommunikasjonsdepartementet i Tokyo, skriver CNN

Shinzo Abe ble senere fraktet bort med ambulanse og deretter overført til sykehuset med medisinsk helikopter, hvor han nå gjennomgår akutt behandling, opplyser etaten. 

Det lokale brannvesenet i Nara fikk en nødtelefon om hendelsen rundt klokken 11.31 lokal tid.

Motivet for skytingen er fortsat ikke klart.