Vet du hva dette skiltet betyr? Her kan du møte den nå

02/05/2024 17:00

Emma

Nyheter
Foto: DGT
Skiltet finnes på flere trafikkerte veier rundt om i Europa.

Antallet biler i Europas byer øker, og samtidig blir bilens miljøpåvirkning stadig mer fokusert, og derfor øker behovet for innovative løsninger for å håndtere den økende trafikkbelastningen.

En av løsningene som virkelig begynner å bevise sin verdi, er innføringen av baner reservert for kjøretøy med høyt belegg på det europeiske veinettet.

Det skriver Carandmotor.

Dette er spesielle kjørefelt på utvalgte strekninger som krever minst to passasjerer i bilen for å bli brukt.

Veiene er utformet for å fremme samkjøring og dermed redusere antall kjøretøy på veien. Ikke bare letter det trafikken, men det bidrar også til å redusere de miljøskadelige utslippene som er en direkte konsekvens av overbelastning.

Spania er blant de europeiske landene der de spesielle har vunnet terreng. Med linjer i byer som Madrid, Barcelona og Granada har spanjolene tatt et aktivt valg for å gjøre veinettet mer effektivt.

Også i Storbritannia finnes skiltet i en lignende versjon.

På sporene, som vanligvis ligger på de travleste rutene, kan kjøretøy med flere passasjerer nyte et mye mindre overbelastet veiareal.

Denne typen trafikkstyring er ikke ny over hele verden. I USA har slike baner blitt brukt siden 1970-tallet og finnes nå i over 20 stater. De har lenge vært populære blant amerikanere som velger å kjøre sammen - både for tidsbesparelser det kan medføre og som en måte å spare på drivstoffkostnader.

Spania har nylig oppdatert veimerkingen for å gjøre det tydeligere for sjåførene hvilke regler som gjelder for tilgang til kjørebanene. Et grep som forventes å forbedre etterlevelsen av reglene, og dermed øke effektiviteten i banene.

Så mens europeiske byer står overfor økende trafikkutfordringer, tilbyr kjøretøy med høyt belegg en velprøvd løsning som ikke bare kan lette trafikken, men også redusere miljøpåvirkningen. Denne modellen fra USA, som nå langsomt vinner terreng i Europa, kan vise seg å være en viktig del av løsningen på et presserende globalt problem.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.