Viktig advarsel til alle hundeeiere: Vær forsiktig med denne planten når du går tur

22/07/2025 14:00

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Planten kan skade både to- og firbeinte dyr.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Den norske sommeren bringer sol, regn og varme, og naturen utfolder seg med alt som følger med, inkludert ville planter som kan være farlige for dyr og mennesker.

Akkurat nå blomstrer den vakre, men giftige ville pastinakken – en plante som kan forårsake store problemer ikke bare for oss, men også for våre firbeinte venner, advarer Agria Animal Insurance.

"I juli og august blomstrer engene og grøftekantene over store deler av Norge, og mange hunder elsker å løpe gjennom det fargerike landskapet. Men dette er ikke nødvendigvis en positiv opplevelse – verken for hunden eller eieren", sier Lotte Evers, markedssjef i Agria Dyreforsikring.

"Akkurat nå er det høysesong for vill pastinakk, en plante som kan skape store problemer hvis man kommer i kontakt med sevjen i sollys", forklarer hun.

Denne vakre, gule skjermplanten, som tilhører samme familie som kjempebjørnekjeks, inneholder det giftige stoffet furanokumarin.

Ved hudkontakt kombinert med UV-stråling kan dette føre til misfarging av huden, smertefulle utslett, blemmer og i verste fall celledød eller magesår. Giftstoffet finnes både i blomster, stilk og røtter.


Vill pastinakk finnes nå flere steder i Norge
I Norge er risikoen for å støte på planten størst langs turstier, skogsbryn, veikantene og åpne enger, men den er også observert på private eiendommer og enkelte lekeplasser, spesielt i Sør-Norge og Østlandet. Det gjør det ekstra viktig å være oppmerksom på hvor man lar hunden bevege seg fritt.

Slik beskytter du hunden din

"Hold alltid et øye med hvor hunden løper, også på steder dere vanligvis ferdes trygt," oppfordrer Evers.

"Hunder kan få plantesaft på seg selv om planten er blitt slått eller ligger visnet ned, og det kan fortsatt føre til reaksjoner."

Hunder med kort eller tynn pels er spesielt utsatt, og det gjelder også områder med lite pels, som snute, hode, mage og lyske.

"Den høye, gule planten er heldigvis lett å kjenne igjen i terrenget. Også uten blomster kan den skilles ut på sin gulgrønne farge. Det kan være nødvendig å velge en annen rute enn vanlig, eller ha hunden i bånd deler av turen," sier hun.


Hva gjør du hvis uhellet er ute?
Hvis du mistenker at hunden din har vært i kontakt med vill pastinakk eller andre giftige skjermplanter, anbefales det å:

  • Skylle det berørte området godt med vann så snart som mulig.

  • Unngå eksponering for sollys etter kontakt, for å redusere reaksjoner.

  • Observer hunden nøye for symptomer som rødhet, kløe, hevelse eller sår.

  • Kontakt veterinær – enten fysisk eller via digitale tjenester – hvis symptomer oppstår.