Viktig melding til 1,2 millioner nordmenn

30/05/2024 13:58

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå kommer viktig beskjed til mange nordmenn.

Mens mange har fått penger tilbake på årets skatteoppgjør, er det hele 1,2 millioner nordmenn som må betale restskatt. Første forfallsdato for denne betalingen er 20. august, men det kan lønne seg å betale tidligere.

Thea Olsen, forbrukerøkonom i Handelsbanken, påpeker overfor DinSide at det er fordelaktig å betale restskatten innen 31. mai. Dette skyldes at rentekostnadene begynner å løpe fra 1. juli.

Tall fra Skatteetaten viser at gjennomsnittlig restskatt er på 34 500 kroner per person. Dette innebærer at mange må forberede seg på betydelige utgifter til statskassen. Hvis betalingen utsettes til 20. august, kommer det i tillegg renter.

  • Om restskatten ikke betales innen 31. mai, vil rentekostnadene for et gjennomsnittsbeløp på 34 500 kroner bli nesten 1500 kroner. Derfor er det lurt å betale nå hvis du har muligheten, understreker Olsen til DinSide.

Den nominelle renten fra 1. juli 2023 til første betalingstermin 20. august 2024 er satt til 3,51 prosent. Det skriver DinSide.

Selv om dette kanskje ikke høres så avskrekkende ut, vil den effektive renten på skyldig skatt bli betydelig høyere ettersom renten beregnes fra 1. juli 2023.

I praksis betyr dette en rentesats på mer enn 13 prosent. Olsen forklarer at for de aller fleste vil det være svært gunstig å betale estimert restskatt innen 31. mai for å unngå disse rentekostnadene.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.