Vil snart være ulovlig: Går utover McDonald's, 7-Eleven og mange andre

26/03/2024 13:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Avtalen vil gjøre dette helt umulig fra 2030.

Europeiske kafeer og restauranter står overfor en betydelig endring i serveringspraksis.

En ny foreløpig EU-avtale vil avslutte bruken av engangsemballasje for spisegjester på stedet fra 2030.

Det skriver B.T.

Bransjen frykter økte kostnader

Mikal Holt Jensen, miljøsjef i Horesta, bransjeorganisasjonen for hotell-, restaurant- og reiselivsbransjen, peker på potensielle utfordringer og kostnader knyttet til vann og arbeidskraft knyttet til denne omstillingen.

Denne endringen kommer som en del av EUs innsats for å takle det økende problemet med emballasjeavfall, som i 2021 genererte 188,7 kilo avfall per innbygger i EU, noe som er en økning på 10,8 kilo per person fra året før, ifølge EU-kommisjonen.

Jensen understreker viktigheten av grundige analyser i denne sammenhengen:

"Beregninger må gjøres for å sikre at et lite stykke papir innpakket i en burger, for eksempel, er mer miljøskadelig enn å bruke tallerkener som må vaskes om og om igjen."

Kunnskapsgrunnlaget må på plass

Restaurantbransjen utforsker allerede alternative løsninger for å redusere bruken av engangsemballasje, inkludert bruk av resirkulerte materialer og forsøk med resirkuleringstjenester.

Mikal Holt Jensen understreker at bransjen i mange år har jobbet med løsninger for å redusere mengden engangsemballasje, men at synet på hva som er riktig og gal måte er svært forskjellig.

Derfor mener han det er viktig å ha et skikkelig kunnskapsgrunnlag slik at de riktige løsningene kan gjøres. Deretter kan du se på hvor raskt de gitte løsningene skal implementeres.

Selv om avtalen fortsatt er foreløpig og venter på endelig godkjenning av både parlament og råd, er det ventet at den vil tre i kraft før sommeren i år.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.