Vinteren i Europa var den nest varmeste noensinne

13/03/2023 07:40

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vinteren var både varmere og våtere enn vanlig.

Vinteren i Europa skriver seg nok en gang inn i de klimatologiske historiebøkene.

Ifølge EUs klimatjeneste, Copernicus, var det 1,44 grader varmere enn normalt. Det normale temperaturnivået refererer til den totale middeltemperaturen for de tre vintermånedene i perioden 1991-2020.

Dette gjør vinteren til den nest varmeste vinteren som noen gang er registrert i Europa - bare overgått av den ekstremt varme vinteren 2019-2020, som er den desidert varmeste som er registrert i Europa.

Her har det vært varmest

Generelt har nesten hele Europa vært varmere gjennom vinteren.

Men spesielt den nordlige delen av Skandinavia og Øst-Europa har vært usedvanlig varm med et temperaturavvik på mellom tre og fem grader over normalen.

De eneste stedene i Europa som har vært kaldere enn vanlig er Island, noen steder i Sør-Norge og den sentrale delen av Sverige.

Ekstrem varme setter skianleggene under press

Noe av den mest ekstreme varmen som skjedde i den europeiske vinteren skjedde like etter nyttår.

Her rullet intens varme over den sentrale delen av Europa, og hundrevis av nye varmerekorder ble en realitet i flere land. Noen steder ble det ganske sommerlig varmt med nesten 20 grader på termometeret.

Et av landene som kunne krysse av for ny varmerekord var blant annet Danmark, som med 12,6 graders varme nyttårsaften satte ny varmerekord for januar.

Den ekstreme varmen skapte problemer for flere europeiske skisteder som rett og slett manglet snø i bakken.

Klimaendringer gir varmere vintre

De siste ti årene har det ikke vært en vinter i Europa som har vært kaldere enn vanlig. Og det er nettopp de varme vintrene som hovedsakelig skyldes de stigende globale temperaturene som følge av klimaendringer.

Spesielt i år har nok den svært milde vinteren fått flere europeiske land til å puste lettet ut. På grunn av krigen i Ukraina har det vært frykt for at en iskald vinter i Europa kan utløse en stor energikrise.

Men her har den ekstremt milde vinteren bidratt til å holde lokk på energiprisene.

På lang sikt er det imidlertid fortsatt grunn til bekymring, ifølge Reuters. De høye vintertemperaturene utgjør en betydelig risiko for dyreliv og landbruk.