WHO utsteder advarsel: "Covid-19 er langt fra over ennå"

Foto: Mark Henley/Ritzau Scanpix

Lederen for Verdens helseorganisasjon advarer alle medlemsstatene.

De siste ukene har det dukket opp optimisme i Norge blant helseeksperter som tror at vi snart kan vinke farvel til COVID-19 som en sosialt kritisk sykdom.

Herfra vil det trolig gå over til å være et sesongvirus på samme vilkår som influensa har vært i mange år.

Les også

Koalabjørn utnyttet situasjonen: Tok en tur i vognen

Det kan høres litt paradoksalt ut når en ny infeksjonsrekord gjøres daglig.

Siden en relativt stor del av nordmenn er vaksinert, vil den høye infeksjonen være en god aktør i kampen mot flokkimmunitet.

Dette er også fordi Omikron, som er den dominerende infeksjonsvarianten, ikke gir et så alvorlig sykdomsforløp som infeksjon med Delta-varianten gjør.

Men midt i all optimismen kommer det en dyster kunngjøring fra WHOs sjef, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Tedros advarer mot antagelsen om at den nylig dominerende Omikron-stammen er betydelig mildere og har eliminert trusselen fra viruset.

Han fortalte i en pressebriefing ifølge Metro:

"Gjør ingen feil, Omikron forårsaker sykehusinnleggelser og dødsfall, og selv de mindre alvorlige tilfellene oversvømmer helsefasiliteter."

Tedros sa at de neste ukene fortsatt er kritiske for helsesystemer i noen land, spesielt de med lave vaksinasjonsrater. WHO har også tidligere advart mot boosterstrategien, da en stor andel av verdens befolkning forblir uvaksinert.

Dette gjelder spesielt for flere afrikanske land.

WHO mener at det i stedet bør arbeides for å spre vaksinene til så mange land som mulig. Hvis du ikke gjør det, spiller ikke boosterkontaktene noen rolle.

– Denne pandemien er langt fra over, og med den utrolige veksten i Omikron globalt vil det sannsynligvis komme nye varianter, og derfor er sporing og vurdering fortsatt kritisk. Vi kan  fortsatt redusere virkningen av den nåværende bølgen betydeligved å dele og bruke helseverktøy effektivt og implementere folkehelse og sosiale handlinger som vi vet fungerer, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus videre.

Les også

Seriemorder død i fengsel