Zelenskyj med appell til Kina: Få Putin til å stoppe krigen

04/08/2022 13:00

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den ukrainske presidenten har en klar appell til Kina og Xi Jinping.

Siden begynnelsen av krigen har Ukraina uttrykt sitt ønske om at det skal stoppe så snart som mulig. Du får det, men dessverre vil det fortsette i nesten den sjette måneden.

De aller fleste land i verden har offisielt kunngjort fordømmelse av invasjonen og dermed distansere seg fra Russland. Et av landene som imidlertid ikke har det, er Kina. Kina har ikke tatt noens side i krigen.

Kina er en stormakt både økonomisk og politisk og derfor ganske innflytelsesrik. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil nå dra nytte av dette.

I et intervju med hongkong-medieutsalget South China Morning Post oppfordret Zelenskyj den asiatiske staten til å bruke sin politiske og økonomiske innflytelse over Russland for å få slutt på krigen.

– Det er en mektig stat. Det er en mektig økonomi. Så Kina kan påvirke Russland politisk og økonomisk. Kina er også fast medlem av FNs sikkerhetsråd, sa presidenten i intervjuet, som varte i 40 minutter og fant sted over mediene Zoom, ifølge Ritzau.

Intervjuet er Zelenskyjs første intervju med et asiatisk medie siden Ukraina ble invadert av Russland 24. februar i år.

Zelenskyj sier i intervjuet at han ønsker å snakke direkte med Kinas leder, Xi Jinping. Han sier han sist snakket med Xi Jinping for et år siden, og at Ukraina har bedt om å få snakke med Xi Jinping om krigen i Ukraina. Det har imidlertid ikke skjedd ennå.

Selv om Zelenskyj hadde håpet at Kina hadde håndtert krigen på en annen måte, sier han at han alltid har håpet at «forholdet mellom Ukraina og Kina vil bli styrket og utviklet hvert år».

Presidenten legger heller ikke skjul på at han ønsker at Kina skal endre sin holdning til Russland.