Zelenskyy snakker om 31 000 drepte ukrainske soldater

25/02/2024 20:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Krigen mot Russland har kostet 31.000 ukrainske soldater livet.

Det sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy på en pressekonferanse i Kiev søndag ettermiddag, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dermed setter presidenten for første gang tall på hvor mange ukrainske soldater som har mistet livet under den to år lange krigen.

– 31.000 soldater har omkommet i krigen. Ikke 300 000 eller 150 000 eller hva Putin og hans løgnaktige indre sirkel hevder.

– Men hvert av disse tapene er et stort tap for oss, sier Zelenskyj ifølge AFP.

Foreløpig er tapstallene ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Så langt har det vært forskjellige gjetninger på hvor mange som ble drept i krigen. Dette gjelder både den ukrainske og russiske siden av krigen.

Når det gjelder ukrainske tap, anslo en rapport fra november 2023 fra en sivil ukrainsk etterforskningsgruppe at mer enn 30 000 ukrainske soldater hadde blitt drept i krigen.

Noen måneder før anslo imidlertid amerikanske tjenestemenn overfor New York Times at nærmere 70 000 ukrainske soldater hadde mistet livet.

Journalister fra det russiske opposisjonsmediet MediaZona og det britiske mediet BBCs avdeling i Russland fastslo i januar, basert på åpne kilder, at minst 42.284 russiske soldater er drept i krigen.

Russland har ikke offentliggjort offisiell informasjon om hvor mange av landets soldater som er drept i Ukraina.

Under krigen har det vært i Russlands så vel som Ukrainas interesse å skjule tapstallene, da denne typen informasjon kan avsløre hvor militært sterke eller sårbare de to landene er.

Kunngjøringen om Ukrainas tapstall kommer en dag etter at landet markerte toårsdagen for Russlands invasjon.

Ifølge tall fra FN har krigen kostet minst 10.000 sivile livet i Ukraina. Det er også anslått at nesten 20 000 sivile er skadet.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.