Økokrim advarer om ny svindel: Vær oppmerksom på dette

06/10/2023 09:00

Emma

Økonomi
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Slik kan du oppdage svindel før det går galt.

Det har det siste året vært en betydelig vekst i digitale bedragerier, og det er nå så mange bedragerier at det har blitt et samfunnsproblem.

Antall personer som anmeldte bedragerier i 2022 økte med over 20 prosent.

I fjor ble 23.100 anmeldelser anmeldt, noe som er rekordmange, opplyser Økokrim til TV 2. Året før mottok Økokrim 19.000 anmeldelser.

Fra januar i fjor til 31. august i år registrerte Økokrim tap i forbindelse med svindel på litt over 37 millioner kroner.

– Men her må det legges til grunn at mørketallene er store. Det er fordi det er knyttet en del skam til å bli svindlet. Mange forteller ikke om det til sine nærmeste engang, sier statsadvokat Anne Glede Allum i Økokrim.

Ofte er det snakk om millionbeløp i hver enkelt sak.

Dette går igjen

Den svindeltypen man blant annet ser mye av er kjærlighetssvindel og investeringsbedragerier som involverer kryptovaluta.

Ofte er det personer som ønsker å oppnå kontakt, for så å forsøke å få overført store pengebeløp.

Anne Glede Allum forteller at mange kommer i kontakt med kjærlighetssvindlere på sosiale medier, og det er noen ting som går igjen.

– I mange tilfeller utgir de seg for å være diplomat, lege eller soldat som arbeider i utlandet.

Basert på opplysninger til politiet, er inntrykket at man sjelden møtes fysisk.

– Ofte kommuniseres det over sosiale medier og apper der det avtales møter, som stadig blir utsatt. Hvis det sendes bilde, er det lurt å sjekke bildet, som regel er det et bilde som er «stjålet» på nettet.

Røde flagg

På grunn av det økende problemet med kjærlighetssvindel, har verdens største datingapp, Tinder, advart sine brukere og lansert seks tips for onlinedating.

– Det finnes ingen typisk svindler, men det er noen likhetstrekk. En svindler vil forsøke å få deg over til en annen plattform fort. Derfor oppfordrer vi brukere til å bli på appen, skriver Tinder i en e-post.

Tinder skriver videre at svindlerne ofte spiller et langsiktig spill, og kan bruke flere måneder før de bringer inn det finansielle.

Tinder advarer også mot å snakke med brukere som fremstår rike og suksessfulle, og som ønsker å lære bort investering og hvordan man tjener penger.

– Svindlere hevder også ofte at de trenger penger til visum, operasjoner, sykehusregninger, bilreparasjon eller flybilletter. Hvis de virker desperate og penger er involvert, er det et gigantisk rødt flagg.

Deepfake

I trusselvurderingen til Økokrim står det at det er sannsynlig at såkalt deepfake vil benyttes i økt omfang ved direktørbedragerier, altså i tilfellene der svindlerne utgir seg for å være sjef fot et selskap eller lignende.

Deepfake brukes som et samlebegrep på bilder, video og lyd fremstilt ved hjelp av maskinlæring, altså kunstig intelligens.

Økokrim advarer om at denne metoden også kommer til å bli mer vanlig innen kjærlighetssvindel.