Hvordan kjøpe aksjer?

04/10/2022 14:02

Valdemar Lind

Økonomi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

For å kjøpe aksjer så trenger du først en aksjekonto, som du kan sette opp på omtrent 15 minutter. Så, når du har lagt til penger på kontoen, kan du følge trinnene nedenfor for å finne, velge og investere i individuelle selskaper.

Det kan virke forvirrende i begynnelsen, men å kjøpe aksjer er egentlig ganske enkelt. Her er fem trinn for å hjelpe deg å forstå hvordan du kjøper aksjer:

1.Velg en nettbasert aksjekonto

Den enkleste måten å kjøpe aksjer på er gjennom en aksjekonto. Etter å ha åpnet og satt inn penger på kontoen din, kan du kjøpe aksjer gjennom banken i løpet av få minutter. Andre alternativer inkluderer å bruke en full-service aksjemegler, eller kjøpe aksjer direkte fra selskapet.

Å åpne en nettbasert aksjekonto er gjort på få sekunder og har samme metode som om man skulle opprette en bankkonto: Du fyller ut en kontosøknad, fremviser legitimasjon og overfører penger til den aktuelle kontoen.

2.Undersøk aksjene du ønsker å kjøpe

Når aksjekontoen er på plass og du har satt inn penger på kontoen så bør du prioritere å lese seg opp på forskjellige selskaper som du ønsker å kjøpe aksjer i. Det kan være lurt å starte med de selskapene som du allerede har kjennskap til gjennom å være forbruker. 

Overfloden av data og sanntids markedsgyrasjoner kan virke noe overvelde deg mens du gjør research, men ikke la det bli for oppslukende. Det er lurt å holde målet enkelt: Du ser etter selskaper du ønsker å bli deleier i.

Hvis du kjenner til Warren Buffett så har han ofte sagt: "Kjøp deg inn i et selskap som du ønsker å være medeier i, og ikke kjøp bare fordi du ønsker at akskjene skal gå opp og du skal tjene penger." Det er ingen tvil om at han har gjort det bra ved å alltid ha den regelen friskt i minnet.

Når du har identifisert disse selskapene, er det på tide å gjøre litt research. Det viktigste å starte med er å lese selskapet sin årsrapport  – nærmere bestemt ledelsens årlige rapport som blir sendt til aksjonærene. Denne rapporten inneholder nytting informasjon om hva som skjer i virksomheten samt også tall og hvordan det går med selskapet. 

I banken hvor du har aksjekonto kan du finne informasjon og analytiske verktøyer som du kan bruke for å evaluere forskjellige virksomheter. Dette kan for eksempel være SEC-innleveringer, transkripsjoner av konferansesamtaler, kvartalsvise inntektsoppdateringer og siste selskapsnyheter. Mange banker gir også veiledninger om hvordan du bruker verktøyene deres samt ulike seminarer som de kan delta i hvor du kan lære om hvordan du kjøper akjser og hvordan velge aksjer.

3.Finn ut hvor mange aksjer du ønsker å ha i portoføljen

Det som er viktig å huske på et at du ikke skal føle noe press til at du må kjøpe så og så mange aksjer og du trenger heller ikke å kjøpe kun akskjer i et selskap. Det er bedre å spre det utover. Det minimerer risikoen. Det er alltid lurt å starte forsiktig før du blir varm i trøya. Da har du mulighet til  å lære hvordan du kjøper og selger aksjer. Start alltid i det små – så smått som du kan. Du står til og med fritt til å kjøpe kun en aksje hvis du ønsker det, og da kan du også føle på hvordan det er å være en aksjeeier, eller medeier i et selskap om du vil og om dette ikke påvirker deg som person, for eksempel at det går på bekostning av søvnen din. Du kan legge til posisjonen din over tid ettersom du mestrer aksjehandel.

Nye aksjeinvestorer vil kanskje også vurdere brøkandeler, et relativt nytt tilbud fra aksjemegler som lar deg kjøpe en del av en aksje i stedet for hele aksjen. Det betyr at du kan komme inn i dyre aksjer med en mye mindre investering.

Mange meglerhus tilbyr også et verktøy som konverterer kroner til aksjer. Dette kan være nyttig hvis du har et bestemt beløp du ønsker å investere - for eksempel 5000 kroner - og vil vite hvor mange aksjer det beløpet kan kjøpes.

4.Mentale spill og konsentrasjon kan være en viktig brikke i aksjehandelen

Det er ingen tvil om at når man driver med aksjehandel så er konsentrasjon og fokus svært viktig, og man må påse at man er 100% til stede når man skal handle aksjer. For å øke konsentrasjon og fokus så er det viktig med både søvn og hvile, men du kan også spille puslespill eller teste ut mentale spill. Mentale spill kan være for eksempel poker eller sjakk. Disse to spillene kan bidra til at man forbedrer både selvkontroll og konsentrasjon. Dette kan man gjøre ved å lære seg om sluttspill når man spiller sjakk eller ved å bruke poker regler og andre aspekter i spillet som kan gjøre at du forbedrer fokus og konsentrasjon. Det er ingen tvil om at man kan gjøre ulike tiltak for å forbedre aksjehandelen, men det som er sikkert og vist er at fokus og konsentrasjon er der.

 

5.Optimaliser aksjeporteføljen din

Vi håper ditt første aksjekjøp markerer begynnelsen på en livslang reise med vellykket investering. Men hvis ting blir vanskelig, husk at hver investor - selv Warren Buffett - går gjennom vanskelige situasjoner. Nøkkelen til å komme videre på lang sikt er å beholde perspektivet ditt og konsentrere deg om de tingene du kan kontrollere. Markedssvingninger er ikke blant dem. Men det er et par ting du har kontroll over.

Når du er kjent med aksjekjøpsprosessen, ta deg tid til å grave inn i andre områder av investeringsverdenen. Hvordan vil aksjefond spille en rolle i investeringshistorien din? I tillegg til en aksjekonto, har du opprettet en pensjonskonto? Å åpne en aksjekonto og kjøpe aksjer er et flott første skritt, men det er egentlig bare begynnelsen på din investeringsreise.

Bunnlinjen om hvordan du kjøper aksjer online

Noen gode huskeregler for å kjøpe aksjer på nett er å finne en brukervennlig aksjekonto, undersøke aksjene du er interessert i, bestemme hvor mye du vil investere, velge en ordretype som gir mening for deg, og overvåk deretter aksjene dine (men ikke hele tiden). Hvis du kan fullføre disse trinnene, vil du være på god vei til å bygge en aksjeportefølje som en proff.

Læs også:

Hell eddik i vaskemaskinen: Når du ser hvorfor vil du aldri gjør noe annet Klesvask kan være veldig kjedelig, men selvfølgelig er nyvaskede klær alltid hyggelig. Personlig elsker jeg følelsen og lukten av helt rene klær. Jeg er nok ikke alene om dette.