Fårikålens dag - slik har du aldri smakt festretten før

25/09/2024 20:00

Yvonne

MAT
Foto: Matprat
Foto: Matprat
Torsdag 26. september er fårikålens dag. Hvorfor ikke piffe opp den tradisjonelle retten med en ny oppskrift med blant annet chili, hvitløk og ingefær?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Fårikål er en viktig del av norske mattradisjoner, og den hylles faktisk med sin helt egen dag hvert eneste år - siste torsdag i september.

For mange er høsten lik med fårikål, og særlig på fårikålens dag hylles den smakfulle høstgryta med sesongens lam og kål.

Perfekt til store middager
"Fårikål krever kanskje litt mer «matkondisjon» enn mange andre retter. Lam smaker mye mer og kanskje litt annerledes enn det mange er vant til. Spesielt for de yngre. Men kombinasjonen av lam og kål synes jeg er helt genial, forteller Anne Zondag", samfunnsanalytiker i MatPrat.

Hun synes fårikålens festdag er en fin markering som tradisjonsbærer. Den er enkel å lage og fungerer veldig bra hvis man vil invitere familie og venner til en større middag.

"Fårikål er en veldig ujålete rett, som er enkel for verten å lage og gir likevel en stor opplevelse for dem som er samlet rundt bordet. Til tross for at fårikålens festdag alltid er en torsdag, slår jeg virkelig et slag for at denne retten er den perfekte søndagsmiddagen", sier Zondag.

Mye smak
Den tradisjonelle oppskriften handler mer eller mindre om å legge lam og kål lagvis i en stor gryte med salt og pepper mellom lagene. Hell på vann, sett på lokk og la fårikålen trekke i 2 til 3 timer inntil kjøttet slipper beina og kålen er klar. Tenker du at kålen skal være grønn og fresh så bommer du her. Den skal nemlig være lett brunlig og ha trukket til seg masse smak fra gryta. Mange vil til og med si at gryta smaker aller best på dag to, da smakene virkelig har fått satt seg.

Men MatPrat, som er navnet på opplysningskontoret for egg og kjøtt, anbefaler også en ny vri på retten for dem som er litt vågale og tør å prøve nye smaker.

"Har du lyst til å piffe opp fårikålen litt, og prøve en helt ny variant, kan du enkelt gjøre det ved å legge til litt ekstra krydder mellom lagene. Fyll på med chili, hvitløk, ingefær og koriander - og vipps får du en asiatisk vri på fårikålen. Dette er en variant vi ser har blitt svært populær, særlig blant de yngre", avslutter Kåsin.

Du finner hele oppskriften på Spicy Fårikål under videoen.

Spicy Fårikål med Chili

Med chili, hvitløk, ingefær og koriander kan du enkelt piffe opp tradisjonsmaten - og lage en asiatisk fårikålvariant med masse smak. Fremgangsmetoden er den samme - kjøtt og kål lagvis, med deilige krydder innimellom.

Ingredienser
Til 4 personer trenger du:
  • 1,5 kg fårikålkjøtt

  • 1,5 kg hodekål

  • 2 stk. rød chili

  • 3 ts salt

  • 2 ss hel pepper

  • 3 ss hvetemel

  • 2 båter hvitløk

  • 3 ss frisk ingefær

  • 2 stk. stjerneanis

  • 3 dl vann

  • 2 dl soyasaus

  • 0,5 potte frisk koriander til servering

Slik gjør du
  1. Del hodekål i to, deretter i grove biter.

  2. Del chili i to på langs, skrap ut frøene med en liten skje og kutt chilien i mindre biter.

  3. Finn frem en stor gryte og legg et lag fårikålkjøtt i bunnen av gryta. Legg kjøttet med fettsiden ned. 

  4. Dryss på litt salt, hel pepper, hvetemel og chili. Legg deretter et lag med kål i gryta. 

  5. Gjenta med nytt lag kjøtt, kål og krydder, helt til alt ligger i gryta. 

  6. Rens hvitløk og ingefær, og riv dem på et lite rivjern over gryta. 

  7. Ha i stjerneanis, og hell på vann og soyasaus.

  8. Sett gryta på kokeplaten og kok opp. 

  9. Når det koker, skru ned temperaturen og legg på lokk. Nå skal fårikålen trekke i to timer, eller til kjøttet er mørt.

  10. Server i dype skåler med et dryss koriander på toppen. Kokt ris eller nudler smaker også godt til.

Hvis du vil justere oppskriften til et annet antall eller vil se på andre oppskrifter med lam, kan du finne mer info på MatPrat sine hjemmesider her.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!