12 tips for å hjelpe deg med å sove hvis du skal på en lang flytur

08/07/2024 11:00

Emma

Reiser
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er den evige utfordringen på de lange turene!

Det kan godt være at de lange flyturene ikke er så ille som de pleide å være. Du får tross alt både mat og drikke servert, og det er et bredt utvalg av underholdning i form av forskjellige filmer, avhengig av hvilket flyselskap du reiser med - og da er smarttelefoner og nettbrett også bare en gave sendt fra himmelen når det gjelder å holde seg underholdt.

Men på de virkelig lange strekningene er det en spesifikk og essensiell del av menneskets eksistens som fortsatt kan være en utfordring å håndtere når du blir klemt i et lite flysete i timevis: Søvn.

Det kan være et skikkelig problem å få enda en anstendig mengde hvile når du er på et fly, og det kan raskt legge en demper på den første dagen av ferien når du vandrer rundt som en søvnig zombie og bare vil få lov til å ta en ekstra tur - denne gangen til drømmeland.

Det er imidlertid en rekke ting du kan gjøre for å optimalisere sjansene dine for å få en god natts søvn under flyturen, og her er 12 velprøvde tips om hva du kan gjøre!

1. Lag på lag

En av grunnene til at folk synes det er vanskelig å sove på et fly, er at de enten er for varme eller for kalde. Den optimale temperaturen for å sove er mellom 15 og 20 grader, men i praksis kan temperaturen på fly svinge mye. Så det er verdt å bruke litt tid på å forberede seg på alle eventualiteter ved å kle seg i lag.

Hvis du er for varm, kan du skrelle av deg klærne litt etter litt til du har den perfekte temperaturen. Hvis du er for kald, kan du legge til noe tilbake (eller be kabinpersonalet om et teppe eller tepper for å varme deg opp).

2. Velg sete taktisk

Hvis du kan velge sete, bruk det, sier Andrew Hayward, tidligere luftfartsdirektør og direktør i Panache Cruises.

– Sitt i seter der du ikke blir forstyrret, råder han. – Vindusseter er bra og gir sidehodestøtte som en del av kjøpet. Seter i nærheten av toalettene er dårlige, da folk ofte vil stå i kø ved siden av deg og slå på stolen din når de går forbi.

Han anbefaler også, at du sidder så langt foran i flyet, du kan.

– Som regel kommer den friskeste luften inn i kabinen ved nesen for å holde pilotene våkne, forklarer han.

3. Ta på deg en sovemaske

Det kan være vanskelig å sove på et fly når kabinlysene er på. Så det kan hjelpe å holde det ute ved å bruke en sovemaske, også kjent som en øyemaske. Dette vil sette deg i mørket, noe som stimulerer produksjonen av melatonin, et hormon som oppmuntrer til søvn.

Det vil også blokkere visuelle distraksjoner som ellers kan hindre deg i å døse av, fra flyvertinnens bevegelser til de raskt skiftende fargene på medpassasjerens TV-skjermer.

4. Ikke kryss bena

Krysser du naturlig bena når du sitter? Så sørg for at du holder dem krysset når du prøver å sove.

Å krysse benene legger press på venene, og begrenser blodstrømmen. Og ikke bare gjør det det vanskeligere å sovne, det kan også øke sjansene for blodpropp.

Så det er mye bedre å sitte med rette ben eller med en liten bøyning.

5. Ta på deg noen flysokker

Flysokker gir gradert kompresjon til bena for å forbedre blodsirkulasjonen, noe som hjelper deg med å sove og reduserer risikoen for blodpropp. Av denne grunn er det spesielt viktig å bruke flysokker hvis du er gravid, nylig har hatt operasjon eller er på medisinering.

Mer generelt er bare det å bytte dagsokker til flysokker en fin måte å få deg i riktig tankesett for å få litt søvn.

6. Bruk en reisepute

Nakkeputer kan se litt dumme ut, men ved å holde hodet i en komfortabel stilling, kan de virkelig hjelpe deg med å sove bedre på fly.

I tillegg er du mindre sannsynlig å utvikle nakkesmerter og stivhet mens du sover, så du vil våkne opp og føle deg oppdatert i stedet for sår og elendig.

7. Bruk ørepropper

Akkurat som en søvnmaske kan blokkere synsforstyrrelser, kan ørepropper begrense lydforstyrrelser og dermed hjelpe søvn. Det er best å ta mer enn ett par på flyet, da de kan falle ut, så du må se deg rundt på gulvet for dem.

Det finnes mange forskjellige typer ørepropper tilgjengelig, inkludert skum, voks og silikon, så det er best å prøve på noen par og finne ut hvilken type som fungerer best for deg før du flyr.

Sørg også for at de sitter godt i ørene, men ikke for stramt. Hvis de er for løse, vil de ikke blokkere støy effektivt, men hvis de er for stramme, vil de være ubehagelige å ha på seg på en langdistanseflytur.

8. Lytt til hvit støy

Hvis du ikke liker ørepropper, er en bedre måte å drukne lydforstyrrelser på å lytte til hvit støy gjennom støyreduserende hodetelefoner.

Hvit støy (White Noise) er en lyd som inneholder alle lydfrekvenser av samme intensitet, og høres litt ut som en virvlende vifte eller klimaanlegg.

Selv om det kanskje ikke høres hyggelig ut, synes mange det er en god måte å slå av på.

9. Velg det beste flyet!

Til syvende og sist er den beste måten å sove på et fly å oppgradere til economy plus, business class eller first class ... Men de fleste av oss har ikke så mye penger.

Det du imidlertid kan vurdere, er å bruke litt mer på å fly på en tid på dagen eller natten som bidrar til søvn.

Vi beveger oss inn i det profesjonelle ingeniørområdet her, men hvis du er en hyppig flyger, vil du kanskje også vurdere flyselskapet du flyr med. For eksempel har Emirates et rykte for å tilby økonomiklasseseter med mer benplass enn de fleste, mens Singapore Airlines er kjent for økonomiklasseseter med bredere setehøyde.

Før du bestiller, er det også verdt å ta hensyn til den spesifikke flyreisen du skal på.

"Velg å fly Boeing 787 Dreamliners eller Airbus A350s hvis du kan, da hyttene deres blir presset til mye lavere høyder - 6,000 fot i motsetning til 8,000 fot - og dette har en enorm innvirkning på søvn og jetlag."

10. Si nei til gratis kaffe

Det er vanskelig nok å sove på fly uten å fylle kroppen din med kunstige stimulanser. Koffein er den åpenbare - noe som betyr at du bør avslå tilbudet om gratis kaffe eller te etter ditt deilige oppvarmede måltid under flyturen.

Koffein kan forbli i systemet mye lenger enn du kanskje også skjønner. Mens de fleste bør være klare etter fire til seks timer, kan det hos noen fortsatt henge rundt og få deg til å føle deg våken åtte timer etter den lure koppen kaffe.

Det er ikke bare å sove på flyet du må vurdere - du vil ikke at koffeinet skal forverre jetlagen din når du har landet.

11. Unngå alkohol

Alkohol kan i utgangspunktet fungere som et beroligende middel, og hjelper deg med å slippe bort til drømmeland raskere, og som et resultat blir det noen ganger brukt som en krykke for å hjelpe deg med å starte søvnen.

Men etter noen timer begynner det å oppføre seg som et stimulerende middel som forstyrrer søvnsyklusen, får den sovende til å våkne oftere, og resulterer i generelt dårlig søvnkvalitet.

Det anbefales typisk, at du unngår alkohol i de to eller tre timer, før du vil sove, men det kan variere fra person til person.

12. Men få nok at drikke!

Mens du bør unngå kaffe og alkohol, er det viktig å holde seg hydrert fordi luften på et fly er spesielt tørr. Ingen ønsker å bli vekket av en kløende hals.

Aerospace Medical Association (AsMA) anbefaler å drikke rundt 250 ml vann for hver time du er på en flytur.

Kilde: Tom's Guide

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.