Ann-Catrin bor i norsk ferieparadis: Fraråder turister å gå på gatene

22/04/2024 12:00

Emma

Reiser
OBS Arkivfoto / Shutterstock.com
OBS Arkivfoto / Shutterstock.com
Det er en alvorlig advarsel Ann-Catrin kommer med.

I 24 år har Ann-Catrin Martinsson levd det mange vil kalle en drøm.

Nå har virkeligheten hennes plutselig blitt en helt annen.

Den 55 år gamle svensken bor sammen med datteren sin på Gran Canaria med det vakre, varme klimaet og de mange fantastiske strendene som mange nordmenn kanskje dagdrømmer om i denne kjølige apriltiden.

Ann-Catrin Martinsson har hatt et godt forhold til både naboer og kolleger i helsevesenet der hun jobber, men for halvannet år siden begynte hun å ane at noe var annerledes.

Siden den gang har følelsen økt – og det skyldes Ann-Catrin Martinssons utseende.

– Jeg vil ikke anbefale turister å dra og bo i Las Palmas akkurat nå, sier Martinsson til Expressen.

Som blond svenske ser hun ut som det hun ikke er, i motsetning til tusener på tusener av nordboere: en turist.

Ann-Catrin Martinsson har kjent på dette i hverdagen. På flere ubehagelige måter.

Lørdag tok titusenvis av demonstranter til gatene på Kanariøyene og krevde at noe måtte gjøres med masseturismen under slagordet «Kanariøyene har en grense».

Store deler av lokalbefolkningen mener at Kanariøyene rett og slett har nådd et punkt der naturen ikke lenger kan holde tritt på grunn av problemer med trafikk, forurensning, avfallshåndtering, og at masseturismen truer øyas biologiske mangfold.

Og der lokalbefolkningen presses ut av hjemmene sine av rike nordboere, noe som får boligprisene til å skyte i været.

Da Ann-Catrin Martinsson gikk tur med hunden sin hjemme i Las Palmas samme dag, opplevde hun en avgjort fiendtlig stemning – som også var rettet direkte mot henne selv.

En ølboks ble kastet mot henne, med rop som «hore» og «gå hjem» bak ryggen hennes. I motsetning til de fleste turister forsto den fastboende svensken veldig godt det sinte spanske ordforrådet som ble sendt i hennes retning.

Men det startet lenge før lørdagens demonstrasjon.

Ann-Catrin Martinsson sier til Dagbladet at det var satt klistremerker på døren hennes, og at det var lagt anonyme i postkassen hennes med beskjeder som «lukk døren og ikke åpne den igjen».

Naboer og kolleger har begynt å unngå selskapet hennes, og det har kommet klager på støy fra leiligheten hennes – i perioder hvor hun ikke har vært hjemme.

Det har kommet til at Ann-Catrin Martinsson har blitt nøye med å snakke svensk når hun går offentlig.

Arrangørene av lørdagens demonstrasjon sier masseturismen bidrar til å opprettholde en økonomisk modell som skader lokalbefolkningen. De krever at myndighetene griper inn og setter et tak på antall turister.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.