Dårlige nyheter for nordmenn som skal til et av disse feriemålene i sommer

23/06/2024 23:00

Emma

Reiser
Foto: Giulio Benzin/Shutterstock
Hvis du skal til for eksempel Tyrkia, Hellas eller Spania i sommerferien, kan du like godt forberede deg.

Sommeren er over oss, og sommerferien nærmer seg med stormskritt for de fleste. Vi er bare noen uker unna industriferien, og for mange betyr det å reise sørover.

Blant nordmenns favorittdestinasjoner er søreuropeiske land som Hellas, Spania og Tyrkia, som i tillegg til å tilby sol og god mat også er mye billigere enn Norge.

Prisnivået i disse tre landene - og spesielt i Tyrkia - er imidlertid ikke hva det pleide å være.

Det skriver B.T., som advarer turister om, at de kan få et sjokk, når de ankommer til deres feriedestinasjon.

I en lang rekke land har prisene steget betydelig siden i fjor, og verst rammet er et av flere nordmenns favorittferiemål; Tyrkia.

Høy inflasjon og høye priser

Det europeiske/asiatiske landet rammes av en vanvittig høy inflasjon på hele 63,9 prosent, noe som betyr at den tyrkiske liraen svekkes, og ifølge Jens Nyholm, sjeføkonom i Spar Nord, kompenserer dette «delvis» for prisøkningene, men prisøkningene er så drastiske at norske turister likevel vil oppleve betydelig dyrere varer i Tyrkia i sommer enn vanlig.

Prisene i det varme middelhavslandet har i gjennomsnitt steget så mye som 25,1 prosent siden i fjor sommer, noe som betyr at kostnaden for en ferie i Tyrkia vil være tilsvarende høyere enn i fjor.

– Det betyr at turen du ga 20.000 kroner for i fjor, for eksempel, vil koste drøyt 25.000 kroner i år, så det merkes absolutt, sier Nyholm.

Ifølge ham er det flere år med feilslått økonomisk politikk i Tyrkia som nå rammes, og i tillegg bærer korona også noe av ansvaret.

Ifølge sjeføkonomen har disse tingene til sammen gjort det «betydelig dyrere» å feriere i Tyrkia enn før, og det er faktisk ikke bare Tyrkia som har blitt dyrere å være turist i – dessverre.

Et stort antall turistdestinasjoner har opplevd prisøkninger siden i fjor. Dette inkluderer Mexico (10,3%), Island (6,1%), Norge (4,4%), Kroatia (3,4%), Østerrike (3,4%), Hellas (2,5%) og Spania (2,5%).

Heldigvis er det imidlertid også steder i verden som har blitt billigere å gå til. Dette gjelder spesielt for Japan, hvor prisene har falt med så mye som 10,8% siden i fjor.

I tillegg har Thailand også opplevd et prisfall på hele 7,0%.

Det kan derfor være verdt å vurdere om sommerferien bør gå til Asia i stedet for Europa i år.