En melding til 1,6 millioner nordmenn: Dette må dere huske

07/07/2024 15:00

Emma

Reiser
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sørg for gode forberedelser.

Ferieturen nærmer seg for mange nordmenn – hele 1,6 millioner nordmenn viser en ny studie - men selv de mest reisevante kan glemme viktige gjøremål før avreise.

Det skriver Fremtid i en pressemelding.

Er passet til barna fortsatt gyldig, og hvordan var det med helsetrygdkort igjen?  

– Det er forståelig at mange blir stresset rett før ferien. Med noen gode forberedelser kan du sørge for en mest mulig problemfri ferie, sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind.

Hofstad-Nielsen anbefaler å følge en liten sjekkliste i god tid før avreise: 

  • Sørg for at pass, visum og forsikringer er i orden. Ta nødvendige vaksiner før du reiser.

  • Ordne nødvendige medisiner du trenger under reisen.

  • Skaff deg europeisk helsetrygdekort for reiser i EU/EØS, elektronisk eller på papir.

  • Ha kontroll på hva du må pakke i håndbagasjen. 

Pakk det viktigste i håndbagasjen 

Det du ikke klarer deg uten når du lander, må pakkes i håndbagasjen, som for eksempel medisiner, briller og linser. 

– Dyre gjenstander, som kamera, PC, smykker, solbriller eller klokker pakkes i håndbagasjen. Og skal du i bryllup eller et annet spesielt arrangement, er det lurt å pakke finstasen i håndbagasjen også. Da slipper du å løpe rundt i full panikk og lete etter nye klær, hvis bagasjen blir forsinket eller borte, sier Hofstad-Nielsen.

Beregn god tid før avgang 

Bagasjen er pakket, vaksinene tatt og passet er på plass. Alt ligger til rette for en fin ferie. Men det er viktig å være ute i god tid.  
 
– Det siste du ønsker er å miste flyet. Husk at det kan bli lange køer i sikkerhetskontrollen, så det er lurt å beregne ekstra god tid i høysesongen, tipser skadeforebyggeren.  

Skulle du være så uheldig å miste flyet på grunn av lange køer på flyplassen, er ikke det tilstrekkelig grunn for å få erstatning fra forsikringen.  

– Har du blitt stående fast i kø i passkontrollen, og dermed mister flyet ditt, er du dessverre ikke dekket av reiseforsikringen. Da anbefaler vi å sjekke med flyselskapet eller reisearrangøren, sier Hofstad-Nielsen.

Ha kontroll på reiseforsikringen 

Det er også viktig å ha med reiseforsikring og helsetrygdkort om uhellet skulle være ute. 

– Har du med deg europeiske helsetrygdekort, har du rett på nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på lik linje som landets egne statsborgere. Vi oppfordrer også til å sjekke hva reiseforsikringen faktisk dekker, sier skadeforebyggeren.  

I en undersøkelse som Respons Analyse har utført for Fremtind, svarer nær én av fire, tilsvarende én million nordmenn, at de burde sjekke bedre hva reiseforsikringen dekker. 

– Det hender at kundene har litt høye forventninger til hva reiseforsikringen dekker. Vi dekker ikke at du roter bort tingene dine eller glemmer igjen noe på hotellrommet. Det må være et tyveri eller en hendelse som du ikke har kontroll over selv for at reiseforsikringen skal dekke det. Det er også greit å være klar over at forsinket bagasje på hjemreise ikke dekkes, selv om mange tror det, avslutter Hofstad-Nilsen. 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.