Helt opp til 47,3 grader: Nordmenns ferieparadiser når kokepunktet

01/05/2024 11:13

Sofie

Reiser
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den ville varmen er umulig for kroppen å kvitte seg med, og kan få store konsekvenser.

Ekstreme hetebølger, tørke og flom er i ferd med å bli en uunngåelig del av europeiske somre, og klimaforskere advarer om at vi kan vente oss nok en varm sommer.

Anne Sophie Daloz, klimaforsker ved Cicero - Senter for klimaforskning i Norge, sier til Dagbladet : "Vi ser en økning i temperaturene overalt i Europa - også de ekstreme temperaturene, som følge av hetebølger. Det har vi sett de siste to åra. Temperaturene har gått spesielt mye opp i Sentral- og Sør-Europa."

Sommeren i fjor var preget av ekstreme temperaturer, med flere populære feriedestinasjoner som satte ville varmerekorder.

Girona i Spania 8. august: 47,3 grader

Decimomannu på Sardinia, Italia 24. juli: 46,9 grader

Valencia, Spania 10. august: 46,8

Anchialos i Hellas 26. juli: 46 grader

Batman i Tyrkia 10. august: 45,5 grader

Adıyaman i Tyrkia 14. august: 45,2 grader

Boadella i Spania 18. juli: 45,1 grader

Córdoba i Spania 11. august: 45 grader

Siirt i Tyrkia 10. august: 45 grader

Hans Olav Hygen fra Meteorologisk institutt viser til at det er land som Spania, Italia, Tyrkia og Hellas som ofte rammes av ekstreme hetebølger og hvor temperaturene kan overstige 40 grader.

"Når du passerer 36-37 grader, blir det vanskelig for kroppen vår å kvitte seg med varmen. Det blir enda vanskeligere når temperaturen overstiger 40 grader. Utsettes du for det over lengre tid, er det dødelig." advarer han.

Hygen understreker at det ikke bare er på grunn av varmen folk søker sørover, men det er også en risiko for å bli rammet av ekstreme hetebølger. Rådet er klart: søk skygge, hold deg innendørs og drikk rikelig med væske for å tåle de høye temperaturene.

Med en global trend der varmerelatert dødelighet har økt med 30 prosent de siste 20 årene, er det ifølge WMO en klar oppfordring om å ta advarslene på alvor.

Økningen i varmerelatert dødelighet i Europa er på hele 94 prosent.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.