Norsk ferieparadis har fått nok: Nå får du bot for å gjøre det

30/05/2024 11:00

Emma

Reiser
Foto: Egil Sletta
Lovbrudd er nå satt inn - og straffen kan være fra en sum penger, til fengselsstraff.

Ferierende på Sardinia bør tenke seg om to ganger før de legger sand, steiner og skjell i koffertene som suvenirer.

Lokale myndigheter har innført strenge bøter for å beskytte øyas naturskatter, skriver Euronews.

I år har Sardinia allerede opplevd tilfeller der turister har blitt arrestert for å smugle naturmaterialer fra øya.

En fransk turist ble tatt med stalaktitter og skjell, mens en tysk familie ble stoppet i tollen med en kilo stein fra havbunnen.

Per nå kan det koste opptil 3000 euro i bot å bli tatt med slike strandminner, og alvorlige saker kan til og med føre til fengsel.

Problemet med turister som stjeler fra naturen er ikke nytt, men det har økt. Øyas myndigheter rapporterer at turister fjerner betydelige mengder sand og stein hvert år, noe som har alvorlige økologiske konsekvenser.

Sardinias berømte strender står i fare for å bli kraftig redusert hvis tyveriene fortsetter.

– Selvfølgelig graver bare en brøkdel av turistene som besøker Sardinia opp til 40 kg sand hver, men hvis bare noen få prosent av de mer enn en million turistene som besøker øya hvert år fjerner sand eller steiner, vil det om noen år bidra betydelig til å redusere størrelsen på strendene, sa den sardinske miljøforskeren Pierluigi Cocco til jp.dk BBC i 2019.

Situasjonen er alarmerende: Bare i 2021, bare i løpet av en sommermåned, ble minst seks tonn sand plyndret fra øya, melder Euronews. Disse handlingene skader ikke bare øyas økosystem, men reduserer også kvaliteten på strendene som mange turister kommer til å nyte.

De nye reglene er derfor ment å både beskytte Sardinias unike natur og sikre at øyas strender kan nytes av fremtidige generasjoner. Turister oppfordres til å sette pris på skjønnheten uten å ta noe hjem, og dermed bidra til å bevare øyas naturarv.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.