Opplev 10 av de beste severdighetene i Amsterdam

18/10/2016 15:30

Anniken Hauge

Reiser
Amsterdam er et av de mest populære reisemålene i Europa - en liten, sjarmerende og kosmopolitisk by med masse severdigheter.

Med sine over hundre kanaler er byen kjent som "Nordens Venezia" og har gode muligheter for sightseeing til fots, på sykkel og med båt. Amsterdams velbevarte arkitektur fra 1700-tallet, utgjør en pittoresk og overraskende bakgrunn, for en by som er berømt for sin moderne, progressive attityde. Fra kunstmuseer til blomstermarkeder, fra hasj-selgende "coffeeshops" til red light district. Det finnes noe spennende og unikt å oppdage i alle hjørner. 

10. Koninklijk Paleis Amsterdam

Et av de tre kongelige paleer i Nederland, Koninklijk Paleis, ligger på den vestlige siden av Dam-torvet i den indre byen. Bygningen fra 1700-tallet var i starten byens rådhus, men ble konvertert til pale under Napoleonkrigen, da Napoleons bror Louis ble kronet til Kong Louis I av Holland. På tross av at Jacob van Campen designet eksteriøret i sandstein for å etterligne de offentlige bygningene i Rom, er eksteriøret et fantastisk eksempel på den detaljerte empirestil fra det tidlige 1800-tallet. Paleet brukes fortsatt av det nederlandske kongehuset til kongelige begivenheter, men er også åpent for offentligheten det meste av året. 

9. De Wallen

De Wallen er Amsterdams beryktede red-light district - byens område for lovlig prostitusjon. Området har flere kanaler og sidegater syd for Sentralstasjonen. Mer enn hundre ettroms leiligheter leies av sexarbeidere, som fortryller betraktere fra innsiden av vinduer lyst opp av rødt lys. De mange politibetjentene gjør området trygt og sikkert. Besøkende er velkomne, men det er ulovlig å ta bilder. Området er Amsterdams eldste og rommer flere historiske bygninger, deriblant byens eldste kirke, den gotiske Oude Kerk.  

Foto: Scheepvaartmuseum / Shutterstock

8. Scheepvaartmuseum

På Scheepvaartmuseum, det nasjonale maritime museet, finnes en samling av artefakter fra Amsterdams rike maritime historie. Det tidligere lagerhuset for flåten ble bygget i 1656, og har 18 rom med utstillinger og gjenstander. Sjøfartshandel gjorde Amsterdam til verdens rikeste by i løpet av 1600-tallet, og det historiske museet viser hvordan nederlenderne dominerte havnene, gjennom utstillinger som skildrer alt fra historiske sjøslag til fine kart og våpen fra gamle dager. Museets samling av treskjærerarbeide, gir gjestene mulighet for å betrakte sjømennenes hverdag tett på. Utenfor museet ligger en kopi av Amsterdam fortøyd - 1800-tallsskipet som seilet mellom Nederland og Ostindia. 

7. Vondelpark

Da parken åpnet i 1865, het den Niuwe Park. Nå heter den Vondelpark og ligger i Oud-Zuid, eller i Amsterdams gamle sydlige distrikt, vest for Museumplassen. Parken fikk sitt nåværende navn fra en statue av Joost van den Vondel, som ble plassert i parken i 1867. Statuen som er laget av billedhuggeren Louis Royer, forestiller den kjente nederlanske dikteren og dramatikeren, og ble så populær at den endte med å gi navn til selve parken - Vondelpark. Det er en populær samlingsplass for både lokale og turister. Her kan man slappe av, drive med sport på gresset, sykle på stiene og nyte en sildesandwich eller nederlandsk øl i parkens restaurantområder. 

6. Bloemenmarkt

Mellem Muntplein og Koningsplein på den sørlige siden av Singelkanalen ligger Bloemenmarkt - verdens eneste flytende blomstermarked. Syv dager i uken fyller blomsterselgere bodene sine med alle typer blomster og blomsterløk, som Nederland er kjent for. Bloenmarkt ble grunnlagt i 1862 og rommer mer enn et halvt snes forskjellige florister, hagebutikker så vel som turistboder. Selv om lokale også shopper her, henvender markedet seg mest til turister. De blomsterløkene som er til salgs er klare til eksport, slik at gjestene kan kjøpe tulipaner, påskeliljer, narsisser og andre løk som suvenirer fra reisen deres til Amsterdam. 

5. Anne Franks hus

Anne Frank Hus er Amsterdams mest besøkte turistattraksjon, og ligger ved Prinsengracht-kanalen. Bygningen, hvor Anne Frank,  familien hennes og fire andre jøder gjemte seg fra nazistene under annen verdenskrig, har siden 1947 vært et minnesmerke over Holocaust. Det var det året hvor Anne Franks far publiserte den dagboken Anne skrev, mens hun og de andre levde i skjul i bygningen. Da bygningen skulle rives i 1955, ble det bestemt at den skulle bevares i stedet for å bli demolert. Bygningen åpnet som museum i 1960. Gjestene kan se de rommene hvor Anne levde, og utstillingene om hennes altfor korte liv. 

4. Begijnhof

Distriktet Begijnhof ligger i den innerste sirkelen av fastland, i Amsterdams sirkulære kanalsystem. PÅ 1400-tallet var området stengt og fungerte som bopel for de katolske Beginersøstrene. Begijnhof var ikke et konvensjonelt kloster, fordi kvinnene hadde lov til å forlate det hvis de skulle gifte seg. Da søstrenes kapell ble konfiskert under Reformasjonen, begynte de i hemmelighet å bruke Begijnhof Kapel til å be i. Bygningen er fortsatt sjarmerende med søyler av marmor og glassmalerier. Begijnhof rommer også The English Reformed Church, bygget i cirka 1392. Byens eldste bevarte trehus, datert til cirka 1465, ligger også i Begijndistriktet.

Foto: Van Gogh Museum / Shutterstock

3. Van Gogh Museum

På den nordvestlige siden av Museumsplassen, eller Museumplein, ligger Van Gogh-museet, som rommer verdens største samling av kunstnerens malerier. Det fem etasjers store museet ble designet av Gerrit Rietveld på 70-tallet, og er en av de mest besøkte turistattraksjonene i Amsterdam. Tohundre malerier fra nederlandsk post-impresjonisme fyller museets tredje etasje. Kunstverkene er kronologisk ordne, og gir gjestene et intimt innblikk i van Goghs kunstneriske utvikling. Fjerde etasje inneholder informasjon om kunstnerens harde liv, og om arbeidet med å sette i stand maleriene hans. Verk av andre kunstnere fra samme tid som van Goghs, blant annet kunstnere som Millet, Gauguin og Daubigny, er utstilt i femte etasje. 

2. Rijksmuseum

Rijksmuseum ligger i den nordøstlige delen av Museumsplassen, og er uten tvil landets mest betydningsfulle av de mange kunst -og historiske museer. Samlingen består av mer enn én million gjenstander, fra 1300-tallet og frem i tid. Lenge var samlingen spredt i bygninger over hele landet, men i 1876 vant arkitekten Pierre Cuypers en designkonkurranse, og byggingen av Rijksmuseet ble igangsatt. Museet åpnet i 1885 og utstiller nå 8.000 objekter - de mest kjente er malerier av Rembrandt, Frans Hals og Johannes Vermeer. Rembrandts mesterverk Nattevakten er i seg selv valuta nok for entrébilletten. 

Foto: Amsterdams kanaler / Shutterstock

1. Amsterdams kanaler

De berømte kanalene ble bygget i løpet av 1700-tallet for å kontrollere Amstelelven, og for å gi byen mer tørt land. Amsterdams rike kjøpmenn oppdaget snart at kanalene var ideelle til at vise deres flotte bygninger frem. En båttur på en av byens 100 kanaler gir en mulighet for å få en avslappende visning av tradisjonell nederlandsk arkitektur. Langs kanalen vokser alm og lindetrær, og kanalene krysser av mer enn tusen broer. I kanalene finner man mer enn 2.000 husbåter, inklusiv husbåthoteller. Det finnes mange forskjellig typer båtturer - alt fra timelange utflukter til turer med levende lys. 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.