Populær turistattraksjon i krise: Kommer med sterk advarsel

17/02/2024 15:00

Emma

Reiser
Foto: Naturstyrelsen
Foto: Naturstyrelsen
I januar opplevde Møns klint det største raset på 17 år.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Møns Klint, Danmarks naturskjønne krittklippe og populære turistmål, står i sentrum av oppmerksomheten.

Dette skjer etter et nytt ras natt til tirsdag, det siste i en rekke jordskred som har rammet området.

Det skriver B.T.

Dette følger januars massive skred, det største på 17 år, som dannet en ny eidet i sjøen, som strekker seg 200 meter.

Naturstyrelsen i Danmark, med Helge Raakjær Frost, skogsbetjent og skogsarbeider på Møns Klint i spissen, har gått ut med en skarp advarsel mot å gå på stranden under stupet.

– Vi fraråder absolutt all ferdsel på stranden, da det er fare for flere skred, understreker Frost, som understreker den økte risikoen som den siste tidens værforhold har bidratt til.

Møns Klint, kjent for sin storslåtte natur og geologiske betydning, er blitt en studie i dynamikken mellom naturkreftene. Nylige hendelser har ikke påvirket sikkerheten til stiene som går langs klippen, men Naturstyrelsen maner likevel til forsiktighet.

De spesielt våte værforholdene kombinert med ettervirkningene av en storm i oktober, som rammet den sørøstlige delen av Danmark spesielt hardt, har skapt ideelle forhold for skred.

– Så lenge det regner så mye som det har gjort i det siste, er det fare for flere skred på grunn av det økte vanntrykket ovenfra, sier Frost, som også bemerker hvordan havet «spiste» ved klippen under stormen, noe som bidro ytterligere til ustabiliteten.

Dette fenomenet er ikke nytt for Møns Klint. Tilbake i 2007 opplevde klippen et lignende stort ras, med rundt 460 000 tonn materiale som skapte en ny halvøy. Det er denne historien om dramatiske naturendringer som nå får eksperter til å trå forsiktig med prognoser for områdets fremtidige stabilitet.

Helge Raakjær Frost kan ikke si med sikkerhet når det igjen vil være trygt å gå på stranden ved Møns Klint, noe som etterlater en følelse av usikkerhet for både lokalbefolkningen og de mange besøkende som trekkes til denne unike delen av den danske naturarven hvert år.