6 frekke fakta om kondomer

02/05/2019 08:00

KC

Sex og samliv
Kondomet er kjent for å være en av de sikreste måtene du kan beskytte deg på. Faktisk er det det eneste prevensjonsmiddelet som både beskytter deg mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer, og nettopp derfor er det for mange en klar favoritt.

I samarbeid med Sinful, som også har laget den ultimative kondomguiden, får du her 6 frekke fakta du garantert ikke visste om de beskyttende regnfrakkene. 

  1. Kan i nødstilfelle brukes til å bære vann

Mange militærfolk og friluftentusiaster vet at kondomet kan brukes til mer enn kun å beskytte deg når de dyrker sex. Et kondom kan nemlig utvide seg ekstremt mye, og kan derfor være en opplagt transportmulighet for å transportere vann. Takket være lateksens utrolig elastiske egenskaper, er det mulig å strekke kondomet så mye at det kan inneholde mer enn 2 liter vann.

Det eneste minuset er at når kondomet er så utvidet, går det også ganske lett i stykker, så det gjelder å være forsiktig. 

  1. Verdens største kondom

Verdens største kondom ble satt opp i Sao Paulo i Brazil i 2004. Den 25 meter høye, røde nylonkondomen ble laget av kunstneren Degmar Covos som en del av en reklamekampanje for en stor erotisk messe. Dermed slår den også den gamle rekorden som ble satt i Frankrike i 1993.  

  1. Kondomer ble tidligere laget av dyretarmer

Før kondomene ble sånn vi kjenner dem i dag, så de en noe annerledes ut. Opprinnelig ble kondomene nemlig fremstilt av dyretarmer. Fordi det var slakteren som hadde erfaring med, og kunnskap om, å betjene dyreinnvoller, var det også ham som sto for å forsyne befolkningen med kondomer. Den dag i dag er det faktisk også mulig å få tak i kondomer laget av dyretarmer, men de moderne lateksvariantene er hakket mer populære. 

  1. Også til kvinner

Kondomer blir ikke kun lagd til menn. Det finnes også en kvinnelig variant, et såkalt femidom. Et femidom fungerer på samme måte som et kondom, men forskjellen er at det settes opp i kvinnen, og ikke på mannen. Et femidom består av et langt, elastisk rør, med en ring i hver ende, som naturligvis er lukket i den ene enden.

Fordelen med å bruke et femidom er at det kan settes inn i god tid før mannen trenger opp i kvinnen, sånn at man slipper den irrirerende pausen og fiklingen med prevensjon når man er godt i gang. 

  1. Blir sjekket med elektrisitet

Det er selvfølgelig viktig at det ikke er hull eller sprekker i kondomene når man skal bruke dem. Men visste du at selv om kondomet er 98% sikkert, så er de siste 2% faktisk oftest brukerens skyld, fordi de er uforsiktige når de tar kondomen ut av pakken. Det er nemlig derfor en kondompakke aldri skal åpnes med tenner eller skarpe negler. Fra produsenten blir alle kondomer grundig sjekket ved hjelp av elektriske bølger, som tester om det er huller eller andre feil. 

  1. Her bruker de flest kondomer

På verdensplan blir det solgt rundt 5 milliarder kondomer hvert år. Men hvilket land topper listene over flest solgte kondomer? Kanskje ikke overraskende, er det Kina som stikker av med den seieren. Og tatt i betraktning at de har 1,5 milliarder innbyggere, er det kanskje heller ikke så rart at det nettopp er der det også selges aller flest.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.