Når verdens beste langrennsløpere stiller til start i Ski-VM, vil de møte på flere nyheter som aldri har vært testet i mesterskapssammenheng før.
Publikum, utøvere og eksperter kan dermed forvente seg et mesterskap med noen helt nye elementer – både på og utenfor arenaen.
Ny smøreteknologi, tidtaking og konkurranseformer.
Dette blir nytt under Ski-VM:
Revolusjonerende smøreteknologi
En av de største nyhetene under årets VM er innføringen av en helt ny smøreteknologi som skal redusere miljøbelastningen.
Ifølge arrangørene vil den nye metoden sikre bedre glid samtidig som den er mer bærekraftig.
I tillegg så tilbyr Swix smørehjelp til nasjoner som selv ikke har kompetanse og ressurser til å smøre ski under Ski-VM i Trondheim.
Nye konkurranseformater
For første gang vil en ny fellesstartmodell bli testet i Ski-VM. Den innebærer kortere runder og flere spurter underveis, noe som skal gjøre rennene mer intense og spennende.
I følge nettstedet Trondheim 24 vil det for første gang noensinne være like distanser for menn og kvinner i langrenn; 10 km intervallstart, 20 km skiathlon, 50 km fellesstart og 4 x 7,5 km stafett.
For å gjøre konkurransene mer spennende og publikumsvennlige har løypene blitt kortet ned. Dette betyr at man vender innom stadion flere ganger, som gir en bedre helhetsopplevelse både for de som følger med på arenaen og som ser på TV.
Mesterskapet har også blitt utvidet med tre nye konkurranser; sprint i paralangrenn for menn og kvinner, samt fellesstart 5 km og hopp i normalbakke i kombinert for kvinner.
Banebrytende tidtakning
Teknologien har også tatt et steg videre når det gjelder tidtakning. Under årets mesterskap vil en ny sensorbasert løsning bli brukt for å måle utøvernes fart og posisjon med ekstrem nøyaktighet.
Dette skal gi bedre analyser for både lagene og TV-seerne, som vil få mer detaljerte data underveis i løpene.
Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Telia
Unike TV-bilder med 5G
NRK og Telia tar i bruk en helt ny teknologi for å gi TV-seerne en mer spektakulær opplevelse. For første gang testes 5G Stand Alone-teknologi, som gir NRK en egen dedikert del av Telias 5G-nett.
Dette gjør det mulig å filme fra nye vinkler og sende bilder med høy kvalitet uten forsinkelser.
NRK vil bruke 13 helt nye trådløse kameraer koblet direkte til 5G-nettet, noe som gir større fleksibilitet og tettere oppfølging av utøverne. Egne basestasjoner vil gjøre det mulig å sende live fra 13 kamera samtidig.
Kameraene vil fange detaljerte nærbilder og unike perspektiver – blant annet skal seerne kunne følge hopperne fra heisen opp til hoppbakken.
"Vi har tidligere testet noe lignende sammen med Forsvaret, mens NRK-prosjektet er enda mer tidkrevende for kapasiteten i nettet fordi de har behov for å sende store mengder data opp i nettet fra kameraene sine, forklarer Henning Huuse, forretningsutvikler innen 5G hos Telia i en pressemelding.
Større publikumsopplevelse
For de som følger mesterskapet fra tribunen eller TV-skjermen, blir det også flere nyheter.
Blant annet vil en ny VR-løsning gi seerne mulighet til å følge løperne tett gjennom spesialkameraer plassert langs løypa.
I tillegg vil flere interaktive elementer bli tilgjengelige i appen til mesterskapet, slik at publikum kan følge favorittene sine i sanntid.
For de som er til stede på arenaen, sørger Telia for forsterket mobilnett, slik at alle får god dekning og kapasitet til å dele opplevelsene sine live.
Vil det fungere?
Mye er nytt, og spørsmålet mange stiller seg er om disse endringene faktisk vil gjøre mesterskapet bedre.
Ifølge ekspertene er det stor spenning knyttet til hvordan de nye tiltakene vil slå ut.
Uansett utfallet er én ting sikkert: Ski-VM 2025 vil by på en rekke nyheter som kan endre hvordan vi opplever langrennssporten i årene fremover.