Jonas Vingegaard: Det er veldig vanskelig for meg

13/03/2024 07:00

Emma Sletta

Sport
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det trenger ikke å være lett, selv om du er to ganger Tour de France-vinner.

Den danske stjernerytteren Jonas Vingegaard har blitt en sann fanfavoritt i Danmark når det gjelder danskere i internasjonal idrett. Han har vært på alles lepper siden han på magisk vis ble nummer to og senere vant det prestisjetunge Tour de France.

Hans svært ydmyke liv som kjendis har også vært noe flere har fulgt med store smil om munnen.

Og ydmyk - du må si at han er det.

For en toppidrettsutøver representerer deltakelse i OL en drøm og et karrierehøydepunkt. For Jonas Vingegaard er ikke dette noe unntak.

Som to ganger regjerende Tour de France-vinner kan det være rimelig å anta at du er noe som ligner på selvskrevet for å sykle i OL. Men slik er det ikke for Vingegaard

Han håper å komme seg inn i OL også, selv om han ifølge ham selv har betydelige utfordringer.

Vingegaard, som har etablert seg som en dominerende kraft i sykkelsporten, med seire i de mest prestisjefylte rittene, står overfor en virkelighet der hans deltakelse i det olympiske linjerittet er alt annet enn sikker. Den danske syklisten uttrykker både ønske og vilje til å representere Danmark i de kommende lekene, men erkjenner samtidig de strukturelle og taktiske begrensningene som kan hindre ham i å bli valgt.

Det skriver Ekstra Bladet.

– Jeg er definitivt klar for å kjøre den. Men når jeg ser på mulighetene og mengden ryttere vi kan sende ut, tror jeg faktisk det er veldig vanskelig for meg å bli plukket ut, sier Vingegaard. Han påpeker at den olympiske ruten, med sine egenskaper, ikke favoriserer hans kjørestil, og at Danmark har et vell av talentfulle ryttere hvis ferdigheter kan være bedre egnet til akkurat denne ruten.

Det virker som en ironi at selv en syklist av Vingegaards kaliber kan finne det vanskelig å sikre en plass i OL, men det er faktisk et vitnesbyrd om den dype danske talentpoolen og de strategiske hensynene som kjennetegner sporten. Den olympiske ruten, som konsentrerer seg om Montmartre-klatringen, favoriserer ryttere med spesifikke evner, forskjellig fra Vingegaards.

På den annen side ser han på verdenscupen i Zürich som en mer attraktiv utfordring, der ruten med sine lengre og brattere stigninger kunne passet hans evner bedre.

Vingegaards program etter Tour de France er fortsatt under vurdering, og han og teamet reflekterer over muligheten for å delta i VM, som arrangeres etter både Tour de France og Vuelta a España.

– Det er definitivt en mulighet. Det er fortsatt noe vi må se på, sier han og understreker den løpende dialogen og planleggingen som foregår innad i teamet.

Jonas Vingegaards situasjon illustrerer paradokset at selv de mest suksessrike utøverne kan møte barrierer når det gjelder å oppnå drømmen om OL-deltakelse. Hans historie er en påminnelse om at sportens verden ikke bare handler om personlige triumfer, men også om å navigere i de kollektive strategiene og dynamikken som former ambisjonene til laget og nasjonen.