Klæbo var aldri et ungdomstalent - slik snudde han det

14/02/2018 00:15

Anniken Hauge

Sport
Vinner av OL-gull, Johannes Høsflot Klæbo, etter herrenes klassiske sprint i Pyeongchang, Sør-Korea, tirsdag 13. februar. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth
Vinner av OL-gull, Johannes Høsflot Klæbo, etter herrenes klassiske sprint i Pyeongchang, Sør-Korea, tirsdag 13. februar. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth
Tirsdag ble Johannes Høsflot Klæbo olympisk mester i en alder av bare 21 år.

Allerede før OL hadde den tøffe motbakken inne på Alpensia langrennsstadion i Pyeongchang fått tilnavnet 'Klæbo-bakken'.

Forventingene var derfor høye da det tirsdag var klart for herrenes klassiske sprint. Under kvartfinalen og semifinalen var det kanskje noen som var litt bekymret for om unggutten fra Trondheim hadde det velkjente 'klyvet' i seg, men det fikk han virkelig bevist – spesielt i finalerennet opp siste motbakke.

Johannes Klæbo ble tirsdag olympisk mester, og det i en alder av bare 21 år. 

Men slik har det ikke alltid vært. 

Resultatene har ikke vært de beste for Byåsen-gutten hvis man ser fem-seks år tilbake. Men for halvannet år siden snudde det virkelig, og det var da det norske folk ble presentert for det nå velkjente 'Klæbo-klyvet' for første gang.

I et intervju med NRK like før OL, forteller Klæbos trener gjennom mange år, hans egen morfar Kåre Høsflot, at barnebarnet hans alltid har likt å være aktivitet.

- Han kunne ikke sitte rolig. Jeg tror han lærte å løpe før han kunne gå. Jeg hadde æren av å dra ham litt i pulk, men det synes han var kjedelig, så han kom seg fort ut av den. Han hadde ikke tålmodighet til å sitte der, forteller Kåre Høsflot.

Her er øyeblikket hvor Klæbo er førstemann til å krysse mållinjen i finalen av herrenes klassiske sprint i Pyeongchang tirsdag og dermed ble olympisk mester for første gang. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

Klæbo og morfaren hans har alltid hatt som mål å gå fortest mulig. Det var det de jobbet mot hele veien – Klæbo i løypa og morfar ved siden av med stoppeklokka.

Det var på hjemmebane i Granåsen at den særegne teknikken ble født. Under en testøkt hvor Klæbo hadde glatte ski, valgte han å teste ut noe nytt – en ren tilfeldighet viste seg altså rett og slett å gi ham noe helt særegent. 

– Det (løpingen) fungerer bedre for meg enn diagonalgang. Så får andre finne ut hva som fungerer for dem. Det som fungerer for meg skal jeg bruke tid og energi på å bli bedre på, sier Johannes om teknikken sin til NRK.

Kåre Høsflot var tilstede i Sør-Korea da barnebarnet hans fikk sprintgull tirsdag, og gullvinneren forteller at det betyr mye for ham å kunne dele øyeblikket med familien.

Klæbo er forøvrig den yngste i langrennshistoren til å ta steget opp på det øverste trinnet av medaljepallen i et olympisk mesterskap