Nå kommer historisk gjeng på TV: Skal representere Norge i fotball-VM

27/03/2024 05:00

Emma Sletta

Sport
Foto: Anders Haavie / Teddy TV / NTB
Foto: Anders Haavie / Teddy TV / NTB
Mange av dem har opplevd utfordringer med å passe inn i hverdagen.

I den nye NRK-serien «Gigantene» blir en gjeng kortvokste satt sammen til et nytt lag som skal representere Norge i fotball-VM.

Det skriver NRK i en pressemelding.

I denne dokumentarserien følger vi gjengen fra de møtes for første gang som et lag til de deltar i VM. I løpet av denne tiden trente spillerne kontinuerlig for å være best mulig rustet til å representere de norske fargene på banen.

Trenes av Ole Martin Årst

Prosjektet er et samarbeid mellom NRK, Teddy TV og Norsk Interesseforening for Kortvokste (NiK). Gjennom seks episoder får publikum innsikt i hvordan det er å leve som kortvokst. Det blir et nært møte med menneskene, oppturene de har hatt og motgangen de har møtt på. Men først og fremst blir det fokus på alt de klarer å få til.

Det var ikke hvem som helst som fikk i oppgave å gjøre gjengen klare til å spille i fotball-VM. Laget ledes av tidligere landslagsspiller og utenlandsproff Ole Martin Årst.

Tromsøværingen visste ikke spesielt mye om mennesker med diagnosen kortvokst på forhånd. Det gjorde denne opplevelsen ekstra spesiell for ham.

– Det har gitt meg enormt mye å få være med på dette. Det å bli kjent med spillernes utfordringer og diagnoser har vært veldig lærerikt og interessant. Det at vi sammen har fokusert på de tingene de kan få til og ikke på begrensningene, har også vært med på å åpne øynene mine for flere ting i livet.

Produksjonen er svært fornøyde med å ha Årst på dette.

Fokus på tilrettelegging og inkludering

Laget består av spillere med ulike erfaringer med fotball. Noen av dem hadde aldri spilt tidligere. Andre prøvde seg da de var yngre, men måtte slutte fordi idretten ikke var tilpasset dem.

Nå har de blitt en del av en arena hvor de andre har like forutsetninger som dem selv. En tanke bak prosjektet var å ha fokus på tilrettelegging og inkludering.

– Gigantene er en serie som handler om mot, samhold og mestring. Mange faller utenfor vanlige tilbud om organisert idrett på grunn av at man på et eller annet vis skiller seg litt ut. Med denne serien ønsker vi å bidra til forståelsen av at sport er for alle. Samtidig blir vi kjent med en veldig fin og inspirerende gjeng som har noen utfordringer folk flest kanskje ikke tenker så mye over, sier Ådland.

Prosjektet har satt sine spor hos de involverte.

– Viktigst av alt er at jeg har blitt kjent med elleve fantastiske mennesker som er like unike og forskjellige som alle andre, uavhengig om en har en diagnose, handikap eller ikke har noen av delene. Det var rett og slett en helt rå opplevelse å være med på, sier Årst.

Dette er spillerne i serien

Christina Wathne (21), Jar

David Pain (52), Oslo/Storbritannia

Geir Atle Apeland (24), Bryne

Miriam Jasmin Vik (21), Svelgen

Maria Eide-Kvalvaag (20), Kristiansund

Thomas Daae (22), Kolbotn

Fredrik Myrenget (24), Trondheim

Alexander Karlsen El Younoussi (27), Fredrikstad

Emil Jonasdal Johannessen (19), Bergen

Brage Tønsager (19), Svolvær

Hedda Eliassen (20), Bergen

Serien har premiere tirsdag 16. april på NRK1 og i NRK TV.