Norsk komet vinner ungdommenes Tour de France

23/08/2021 11:02

Emma Sletta

Sport
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tobias Johannessen er den andre nordmannen i historien som vinner det berømte ungdomsløpet.

Tobias Halland Johannessen gjorde det ulidelig spennende, men klarte å holde ut i kampen om seieren i Tour de l'Avenir.

Johannessen hadde vunnet de to foregående etappene og ledet med over to minutter før det hele skulle avgjøres med en tøff fjelletappe søndag.

Men den norske sykkelgutten ble utfordret til streken av spanjolen Carlos Rodriguez som var to minutter og 18 sekunder bak Johannessen sammenlagt.

Rodriguez stakk fra feltet på det første av de to tøffe fjellene, og økte forspranget i nedforkjøringen ned fra fjellet. Med 15 kilometer igjen begynte de så smått på den siste stigningen, og da hadde Johannessen kun med seg tvillingbroren Anders som hjelperytter.

Etter hvert ble han nødt til å gjøre jobben selv i den gule ledertrøya, men Rodriguez var ufattelig sterk i fronten. Sekundene økte hele veien mot mål, og til slutt var nesten hele forspranget spist opp.

Men Johannessen kjempet med alt han hadde igjen og leverte med en ellevill avslutning. Da han spurtet i mål vant han med bare seks sekunder å gå på, men det holdt. Dermed kunne Johannessen sliten juble for tidenes andre norske seier i det berømte ungdomsrittet.

«Det er en av de mest dramatiske norske sykkelavslutningene noensinne», sa Eurosport-kommentator Theis Mangelsen.

Tobias Johannessen selv hadde absolutt null krefter igjen da han trillet over mål. Han ble hjulpet på bena av trenerne i målområdet.

«Jeg har aldri vært så sliten før. Men jeg er så glad for at det gikk min vei. Nå må jeg hvile», sa en lettet og glad Johannessen i et intervju vist på Eurosport.

Tobias Foss ble den første nordmannen til å vinne Tour de l'Avenir i 2019. Egan Bernal og Tadej Pogacar er også blant sammenlagtvinnerne de siste årene.