Russland kastes ut av OL med umiddelbar virkning

05/12/2017 21:15

Anniken Hauge

Sport
President i IOC, Thomas Bach.
President i IOC, Thomas Bach.
Russland får ikke delta i de olympiske vinterleker som avholdes i Sør-Korea i februar 2018.

Russland er utestengt fra OL i Pyeongchang om to måneder. Enkeltutøvere som kan bevise egen uskyld kan likevel få grønt lys - men ikke under det russiske flagget. Det melder VG tirsdag kveld.

Avgjørelsen ble tatt etter at styret i International Olympic Commitee (IOC) var samlet i Sveits i en flere timer lang drøftelse.

- Jeg er lei meg på vegne av alle de rene utøverne som er ofrene for dette jukset, sier IOC-president Thomas Bach.

Han åpner samtidig for at det vil bli holdt nye seiersseremonier under OL i 2018, slik at vinnerne fra 2014 skal få medaljene sine. 

Bakgrunnen for Russlands utestengning er den tidligere​ sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkovs avsløring om at russerne har drevet med systematisk bruk av doping i langrenn.

IOC fikk i dag overlevert rapporten til den såkalte 'Schmid-kommisjonen', som har gransket hvorvidt det er hold i påstandene om at russiske myndigheter var involvert i dopingprogrammet i landet forut for OL i Sotsji i 2014.

Så langt er 25 russiske utøvere fra Sotsji-OL fratatt resultatenene sine, i etterkant av granskningen som har foregått de siste månedene, melder VG.

Tallet på utøvere som blir strippet for tidligere resultater er forventet å øke ytterligere.