Sportsstjerne truer med å boikotte OL over landslagsfoto

12/07/2021 14:17

Emma Sletta

Sport
Hun truer med å droppe OL i Tokyo, og hvis det ender med å bli en realitet, vil Australia miste sin største basketballstjerne.

Australias største basketballstjerne, Liz Cambage, er ute og truer med at hun dropper OL i Tokyo. Hun har tatt stilling til Australias reklamebilde i forkant av lekene.

Den 29 år gamle Cambage, som har vært en del av Australias basketballag for kvinner de to siste OL, hun har blant annet delt flere innlegg på Instagram hvor hun truer med å holde seg hjemme.

Det skriver News.com.au.

Hun deler to bilder - en av en håndfull idrettsutøvere som viser Australias uniform og en annen som skal brukes til å merke lagets undertøyssponsor - som hun skriver at det ikke representerer de forskjellige bakgrunnene man kan finne blant Australias idrettsutøvere i det hele tatt.

"Jeg har sagt det før, jeg vil si det en million ganger til. Jeg forstår ikke hvorfor jeg skal representere et land som ikke representerer meg», skriver hun.

Hun skriver senere at de med vilje prøver å fjerne fargede mennesker fra forsiden. Det er da hun truer med at hun ikke vil delta med mindre hun ser forbedringer.

Cambage har siden delt opptak av Cathy Freemans seier på 400 meter under OL.

"Og la meg minne dere om noe. Det største sportslige øyeblikket vi har sett i Australia er forårsaket av en svart kvinne.»

Innlegget har vært nok til å øke bevisstheten, noe som har fått AOC til å komme ut og kommentere saken, som blant annet sa at de anerkjenner Cambages poeng angående bildene.

– Utøverne som har blitt gjort tilgjengelig kan og burde ha reflektert det rike mangfoldet som representerer Australia under OL, sier en talsmann.

Talsmannen sa også: "Morgendagens generalforsamling vil endre phoorphate for å sikre aboriginal og Torres Strait Island vil bli representert."

Cambage, som spiller for Las Vegas Aces i WNBA, vil imidlertid først se endringene med egne øyne.

"Dere kan skrive så mye dere vil, men inntil jeg ser dere ute på gaten som sanne allierte, er dere ingenting."