Du kan aldri være sikker: Disse 5 appene vet alt for mye om deg

28/06/2024 22:00

Sofie

Teknologi
Foto: Shutterstock
Et bredt utvalg av apper vet mer om deg enn du tror.

Moderne smarttelefoner har revolusjonert hverdagen vår ved å gjøre det enklere, men de kommer også med en betydelig skyggeside som fortjener oppmerksomhet.

Disse enhetene inneholder en skattekiste av personlig informasjon om deres eiere. De er kunnskapsrike om alt fra bosted og arbeidssted til reisemønster, vennskap og innholdet i private meldinger.

Den samme bekymringen gjelder for mange av appene vi bruker regelmessig. Noen apper er spesielt invasive og trenger dypt inn i personvernet vårt.

NordVPN har identifisert de verste synderne:

1. Facebook

Facebook og eieren Meta har bygget sin forretningsmodell på detaljert kunnskap om brukervaner, slik at de kan skreddersy annonser rettet mot enkeltbrukere. Facebook-appen leder derfor listen over apper som har omfattende kunnskap om brukerne, selv når de ikke er pålogget.

2. Messenger

Den nesten uunngåelige meldingstjenesten fra Facebook, Messenger, lagrer private meldinger i et format som enkelt kan nås av selskapets ansatte, og den skanner automatisk innholdet i sendte lenker og bilder.

3. Værapper

Selv uskyldige værapper som lover å forutsi været krever 24/7 tilgang til brukerens plassering, noe som kan føre til salg av brukerdata for reklameformål, inkludert detaljer om arbeidssted, pendling og andre personlige vaner.

4. Spill

Enormt populære spill som "Words with Friends" og "Farmville" samler en overraskende mengde personlig informasjon som brukernavn, kjønn, alder, e-post, kontakter og geografisk plassering, noe som vekker bekymringer om personvern.

5. Siste app-nedlasting

Historier om apper som «Angry Birds» som blir hacket av NSA og lommelyktapper som deler brukernes plassering uten tillatelse, illustrerer risikoen for selv de mest uskyldige nye nedlastingene.

Disse eksemplene understreker viktigheten av å være klar over hvordan personopplysningene våre brukes, selv til tross for innsatsen fra plattformer som Google og Apple for å beskytte brukersikkerheten.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.