Eksperter advarer: Hvis telefonen din gjør dette, betyr det at den er blitt hacket

12/03/2024 16:00

Sofie

Teknologi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Se opp for disse 5 tegnene på telefonen din.

Velkommen til det digitale marerittet der din trofaste lommekamerat – smarttelefonen – bytter side og blir en spion for digitale skurker.

Det høres kanskje ut som en scene fra en sci-fi-thriller, men for mange er det en uhyggelig realitet. Mobiltelefoner, som i dag inneholder nesten alle våre digitale liv, har blitt et yndet mål for hackere.

Men frykt ikke. Teknologiekspertene i PC Tidningen har satt sammen en guide for å avkode om telefonen din har skiftet allianse.

 1. Telefonen blir varm
  Blir telefonen for varm til å håndtere? Og nei, vi snakker ikke om de siste Tinder-kampene, men en bokstavelig varme som kan indikere skjulte prosesser som kjører i bakgrunnen. En overopphetet telefon kan signalisere at ondsinnede apper jobber hardt – på din bekostning.

 2. Telefonen gjør ting på egen hånd
  Har mobiltelefonen din utviklet en egen vilje? Installerer den mystiske apper eller sender kjærlighetserklæringer til kontaktene dine uten ditt samtykke? Det kan være et tegn på et virus som har tatt kontroll over enheten din. Vær ekstra oppmerksom hvis antivirusappen din plutselig "tar fri i helgen".

 3. Det går tregere enn vanlig
  Har smarttelefonen din blitt en mester i sakte film? Hvis enkle oppgaver som å åpne apper eller bla gjennom bilder føles som et maratonløp, kan det være et tegn på en uønsket digital passasjer.

 4. Batteriet blir flatt raskere
  En rask nedgang i batterilevetiden kan tyde på mer enn bare aldring. Selv om det ofte er et tegn på et fysisk problem, kan det også være en indikator på ondsinnet programvare som tapper livet av telefonen din.

 5. Databruken din skyter i været
  Har databruken din nådd nye høyder uten noen åpenbar grunn? Hackere kan være på shoppingtur med databruken din, og etterlate deg med en uventet regning og mye hodepine.

Husk at disse tegnene også kan være symptomer på andre problemer, og en varm telefon er ikke nødvendigvis et direkte rødt flagg for at du har blitt hacket. 

Men hvis din trofaste digitale venn begynner å oppføre seg rart, er det på tide å ta grep. Sørg for å holde appene dine oppdatert, unngå å klikke på mistenkelige lenker, og vurder å installere eller oppdatere antivirusprogramvaren.

Så neste gang smarttelefonen din bestemmer seg for å dra på en uautorisert digital utflukt, vil du være forberedt. Med disse tipsene kan du kanskje forhindre at smarttelefonen din blir den trojanske hesten som inviterer de digitale skurkene inn.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.