"Passordene mine er på det mørke nettet, og dine kan også være det."
Slik begynner en bekymringsfull video, som Lasse Winther, som blant annet har laget et stort antall vitenskapelige sendinger i samarbeid med DR og P3, har delt med sine 58.000 følgere på sosiale medier TikTok, der han går under navnet @lassewinther.
Her advarer han om at mange danskers passord til for eksempel deres e-postkonto, Facebook, Instagram og lignende har blitt lekket og delt på mørke deler av Internett i forbindelse med store hackerangrep.
Ifølge Winther betyr ikke dette at dansker generelt «har dårlig sikkerhet eller dårlige passord».
– Det betyr bare at det er noen nettsteder som er forferdelige til å passe på personopplysningene våre, forklarer han i videoen, der han også oppfordrer deg til å endre passordet ditt hvis det har blitt lekket.
Men hvordan vet du om det er det, tenker du kanskje? Heldigvis kan du sjekke dette på nettsiden www.haveibeenpwned.com.
Her er det bare å skrive inn e-posten din, og så kan du se om passord som er knyttet til kontoer med denne e-posten er i en offentlig tilgjengelig database et sted på Internett.
Og du kan til og med se hvor mange ganger passordet ditt har blitt lekket og hvor det har blitt lekket.
I Winthers tilfelle fant han for eksempel ut at han har fått passordet sitt lekket 10 forskjellige ganger, og derfor oppfordrer han også til at du ikke bruker det samme passordet mer enn en gang.
"[...] Hvis de finner det, kan de ikke gjenbruke det, forklarte han og utdypet at det også er en god idé å bruke såkalt 2-faktor autentisering når det er mulig.
På den måten er ikke et passord nok til å få tilgang til kontoene dine.
Se videoen nedenfor:
Lasse Winther har blant annet laget en serie på fire episoder kalt «Ren teknologi» i samarbeid med DR2.
I tillegg har han totalt flere hundre tusen følgere på TikTok og andre sosiale medier, hvor han jevnlig deler videoer om vitenskapelige temaer, akkurat som han også har laget miniserier og episoder for og sammen med DR Ultra, P3 og DR News.
Winther har også en egen nettside, hvor du kan booke kurs og presentasjoner med den unge forskeren.