Mange gjør en stor feil når telefonen overopphetes om sommeren: Skader den ytterligere

04/06/2024 10:00

Sofie

Teknologi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selv om løsningen kan virke logisk, kan den skade telefonen ytterligere.

På en varm sommerdag kan solens stråler forårsake mer enn bare solbrenthet; smarttelefonen din kan også få alvorlige konsekvenser.

Selv om du kan beskytte deg med solkrem og lue, er telefonen din langt mer sårbar for den intense varmen fra solen.

I følge Howtogeek er smarttelefoner designet for å avgi varme i stedet for å absorbere den. De fleste moderne telefoner er laget av materialer som metall og glass, som er spesielt vanlig i high-end-modeller.

Metall er en effektiv varmeleder som vanligvis hjelper til med å spre varmen som genereres internt av telefonen under bruk.

Men når telefonen utsettes for direkte sollys, endres dynamikken. Solens varme kan overvelde telefonens kjølesystem, slik at metallet absorberer varmen fra utsiden i stedet for å avgi den.

Glasset på telefonens skjerm er ofte tynt, og plasseres telefonen med skjermen vendt opp i solen, blir det fort veldig varmt. Dette kan føre til både skjermfeil og overoppheting, noe som kan skade telefonens komponenter.

Uansett om telefonen din er laget av plast eller metall, bør du unngå å la den stå i direkte sollys over lengre tid.

Forringer batterilevetiden

Overdreven varme kan også forringe telefonens batteri. De fleste smarttelefoner fungerer best ved temperaturer mellom 0°C og 35°C, som både Apple og Samsung oppgir som de optimale driftsforholdene for enhetene sine.

Ved høyere temperaturer må batteriet jobbe hardere for å omdanne kjemisk energi til elektrisitet, noe som kan redusere batteriets levetid betydelig.

Selv om telefonen din har beskyttelsesanordninger for å beskytte mot varme under lading, er den ikke laget for å håndtere den ekstreme varmen fra direkte sollys.

De fleste smarttelefoner vil varsle deg hvis temperaturen blir for høy. For eksempel vil en iPhone vise en melding om at den må kjøles ned før du kan bruke den hvis den blir for varm.

Det er viktig å reagere raskt på disse advarslene for å unngå permanent skade på enheten.

Batteriets integritet er kritisk, siden overopphetede batterier kan hovne opp og i verste fall ta fyr. Overoppheting akselererer batterinedbrytning, noe som kan føre til gassoppbygging inne i batteriet og gjøre det mer sårbart for skade.

Ikke avkjøl den for raskt

Hvis telefonen din blir for varm, kan du bli fristet til å kjøle den raskt ned ved å sette den i kjøleskapet eller fryseren.

Dette er imidlertid en dårlig idé da den plutselige endringen i temperatur kan skape kondens inne i telefonen, noe som kan føre til vanninntrengning og ytterligere skade.

I stedet bør du slå av telefonen og la den kjøle seg sakte ned på et kjølig sted, for eksempel i skyggen eller innendørs.

Selv om det kan være fristende å la telefonen ligge i solen, er det best å oppbevare den i skyggen eller i en pose når den ikke er i bruk.

På denne måten beskytter du både telefonens komponenter og forlenger levetiden til batteriet. Varmen fra solen er skadelig for alle elektroniske enheter, og smarttelefoner er intet unntak. Pass på at telefonen din ikke utsettes for unødvendig varme og den vil fungere optimalt i lengre tid.