Wi-Fi på mobilen: Den skjulte risikoen du bør kjenne til

24/05/2024 15:34

Henrik R

Teknologi
Foto: Dagens.no
Foto: Dagens.no
Vi elsker alle å være online, men å ha Wi-Fi slått på mobilen konstant kan være en stor risiko. Forskere advarer mot å ha Wi-Fi aktivert, spesielt når du beveger deg rundt i offentlige områder.

Når mobilen din har Wi-Fi aktivert, søker den konstant etter tilgjengelige nettverk. Dette betyr at du etterlater et digitalt "fingeravtrykk" i alle nettverkene den finner – en gavepakke til hackere.

Offentlige Wi-Fi-nettverk er spesielt farlige, da de kan brukes av hackere til å få tilgang til mobilen din og stjele sensitive opplysninger som passord og e-postadresser.

En studie fra Universitetet i Hamburg har avslørt omfanget av problemet. Ved å analysere 252 242 Wi-Fi-søk fra mobiler i en travel gågate, fant forskerne 58 489 SSID-er – altså navn på Wi-Fi-nettverk som mobilene tidligere hadde koblet seg til.

Disse dataene kan brukes av hackere til å identifisere og spore brukere.

Din bevegelse avsløres

I tillegg til risikoen for hacking kan et aktivt Wi-Fi også brukes til å lage et bevegelsesmønster av deg.

Ifølge magasinet "Chip" kan kriminelle, ved hjelp av en spesiell Wi-Fi-boks, narre mobilen din til å koble seg til et kjent nettverk, noe som gir dem mulighet til å spore bevegelsene dine og potensielt avsløre hjemmeadressen din.

Dette kan gjøre det lettere for innbruddstyver å planlegge sitt neste kupp, når de vet når du ikke er hjemme.

Spar på batteriet og vær trygg

En ekstra fordel med å slå av Wi-Fi når du er på farten, er at det sparer batteri. Mobiler bruker nemlig mye energi på konstant å søke etter nettverk, noe som kan tømme batteriet raskere enn nødvendig.

Anbefalinger

For å beskytte dine data og spare batteri, anbefales det at du kun aktiverer Wi-Fi når det er nødvendig. Bruk i stedet dine mobile data, som er mindre sårbare for de sikkerhetsrisikoene som er forbundet med offentlige Wi-Fi-nettverk.