7 tegn på at PC-en din er i fare for å bli hacket

Foto: Shutterstock.

Du kommer til å takke deg selv for å få orden på punkt nummer 2, som faktisk er ganske ekkelt å tenke på.

Mange folk gør meget ud af at sikre deres hjem med låse og alarmer og opbevare deres kreditkort of værdier forsvarligt, men de fleste glemmer at udvise den samme forsigtighed med deres computer, selvom der er god grund til det.

Hvis du begår et par småfeil med PC-en din, kan du enkelt bli et offer for cyberkriminalitet, og det kan fort bli en dyr og kjedelig affære. Det skriver den amerikanske husmorsiden, Goodhousekeeping, som har snakket med it-sikkerhetseksperter for å høre hvordan man unngår å bli hacket.

Les også

Innbruddstyver vil at du gjør disse 10 tingene, slik at de kan bryte seg inn i huset ditt

 

Her er syv ting som tiltrekker hackere, men det er heldigvis enkle tiltak du kan gjøre for å beskytte både deg selv og PC-en din.

1. Du bruker det samme passordet alle steder. Selv om det enkleste er å forhold seg til én adgangskode, så MÅ du ha forskjellige passord, ellers er det altfor enkelt for hackere å få adgang flere steder om de først har kommet seg inn ett sted.

2. Webkameraet ditt er ikke tildekket. Du bør sette noe over PC-ens kamera og mikrofon når det ikke er i bruk, lyder rådet fra både FBI og it-eksperter. Eksempelvis kan du sette en bit tape eller en post-it lapp over webkameraet, slik at du er sikker på at du ikke blir overvåket.

3. Du oppgir altfor mye informasjon om deg selv på apper: Når du installerer en app på PC-en, så er du nødt til å holde igjen med å gi tillatelse til mange greier. For eksempel så må ikke appen ha tilgang til mikrofon og kameraet ditt, bare hvis det gir mening at den har det. Ellers gir du folk mer informasjon enn du klarer å kontrollere.

4. Du utsetter software-oppdateringer. Vi har alle blitt irritert over meldinger om oppdatering, som popper opp midt i noe viktig arbeid, hvor vi utsetter denne oppdateringen til gud vet når. Men oppdateringer er som regel viktige. De skal anses som en advarsel om at hackere nå vet hvordan de skal komme seg inn på PC-en sin, og derfor skal du oppdatere PC-en din NÅ.

5. Du sitter og jobber på en kafé eller på flyplassen. Hvis du jobber med sensitiv informasjon, så skal du ikke gjøre det på et offentlig nettverk, fordi du i utgangspunktet ikke kan beskytte de filene du sender eller mottar. Velg alltid sikre nettverk,  slik som de som har et ikon med lås. Sørg også for at nettverket ditt hjemme er sikret, slik at ingen kan kikke deg over skulderen.

 6. Du klikker på mail som ser uskyldige og normale ut. Internettsvindlere har blitt dyktigere, så selv om det tilsynelatende kommer en mail fra banken din med riktig logo osv, så stopp opp og vær oppmerksom, spesielt hvis mailen oppfordrer til å opplyse om personlige opplysninger. De kan typisk gjenkjenne denne typen mail ved at språket er alarmerende – for eksempel at du skal skynde deg å gjøre noe, eller at det er ekstremt viktig, eller skjer det noe galt.

7. Du låner ut PC-en din til en venn. I utgangspunktet bør du ikke låne ut PC-en din til andre. Du aner ikke om vedkommende er oppmerksom på noen av de ovenstående punktene. Hvis dere har en felles-PC i hjemmet, burde det opprettes separate innlogginger, slik at innholdet ikke er allemannseie.