Denne ene tingen må du aldri skrive i en sms

Foto: Shutterstock

Tenker du over hvordan du avslutter meldingene du sender? Det burde du kanskje begynne å gjøre nå, fastslår forskere.

Mange mennesker har en tendens til å overfylle sms'er, meldinger på messenger og andre tekstbeskjeder med enormt mange emojis, og nå har de mange humørikonene muligens medvirket til at du lettere blir misforstått når du tekster andre.

Det antyder i hvert fall en gruppe forskere fra Binghamton University, som har sett nærmere på sms-vanene våre i ett nytt studie. Det skriver Independent.

Forskerne forteller at tekstmeldingen din fort kan bli oppfattet som sur, uhøflig eller negativ, hvis du vanligvis avslutter meldingene dine brått.

Mer konkret handler det om det ellers så nyttige symbolet punktum. Det oppfattes ikke lengere som en indikator for at en setning er ferdig, men i stedet som en antydning til noe negativt, hvis det ikke blir etterfulgt av enten en emoji eller en ‘mvh’.

Les også

Brun Uten Sol: Ny selvbrunings pille skal minske risikoen for hudkreft

Derfor anbefaler forskerne at man ikke avslutter en melding med bare et punktum, hvis man vil være sikker på å ikke bli oppfattet som sur eller kort.

Forskerne kom dessuten frem til at det også oppfattes surt og uhøflig kun å svare i enstavelsesord som ‘ja’ ‘nei’ eller ‘ok’.

- På formell skrivemåte som vi ser i en roman eller i et essay, så brukes et punktum grammatisk for å indikere at setningen er slutt. Men når det handler om tekstmeldinger, har vi kommet frem til at et punktum også kan brukes retorisk til å gi en setning mening, forteller Celia Klin, som er professor ved Binghamton University.

Les også

14-årig jente funnet død i sengen sin: Så blir det oppdaget en skremmende detalj på mobilen hennes

Hun forklarer videre at et punktum i dag oppfattes på flere måter enn bare grammatisk. Spesielt når det brukes i tekstmeldinger, hvor avsenders humør ofte feilaktig leses inn i punktummet hvis det får stå alene.

Derfor er det kanskje en god idé å tenker over hva du skriver hvis du lar et punktum være det siste tegnet i tekstemeldingen du sender. 

Les også: Derfor skal du aldri kaste silica-poser