Derfor bruker vi '@': Det ble oppfunnet langt raskere enn du tror

Foto: Shutterstock.com

Mens de fleste sannsynligvis forbinder symbolet '@' med enten e-post eller for å "tagge" noen på Instagram, ble symbolet faktisk oppfunnet hundrevis av år før internett til og med eksisterte.

Mange oppfinnelser blir umiddelbart oppfunnet på merkelige tider.

Ligther, for eksempel, ble oppfunnet i 1823, 21 år før tannstikker, dåseåpneren ble oppfunnet nesten 50 år etter dåsene, og vi må faktisk gå helt til 1970 før noen kom opp med tanken på å sette hjul på kofferter. 

Les også

Eksperter jubler: Historisk skipsvrak er nå funnet

Likevel er det noen ting der det virker åpenbart at de ikke ble oppfunnet før - for eksempel symbolet '@'. Det brukes bare i e-post og for å "tagge" folk på sosiale medier, så det kan umulig være mange år gammelt ... Eller hva?

Faktisk er '@'-symbolet minst 486 år gammelt, og noen historikere tror til og med at det ble brukt helt tilbake på 500- eller 600-tallet. Det er det iflScience som skriver. 

Symbolet ble imidlertid ikke brukt til å tagge kong Christian III, som var konge av Norge og Danmark i 1536-1559, på et Instagram-innlegg, men der i mot som erstatning for «per stykke» eller på samme måte som det brukes på mange språk i dag. 

En teori er at symbolet ble opprettet rundt 500- eller 600-tallet av late munker som var lei av å skrive det latinske ordet for 'mot' eller 'på', som var 'annonse'.

Historikere mener at for å spare tid valgte de å kombinere 'a' og 'd' med symbolet '@' for å gjøre nedskrivningene mer effektive, og at dette derfor betydde det samme som det gjør i dag på engelsk, for eksempel; nemlig "at".

En annen teori, som inneholder de tidligste bevisene for bruken av '@' fra 1536, er at den franske kjøttmannen Francesco Lapi skrev et brev som erstattet 'per stykke' med '@' i forbindelse med en handel. For eksempel,'10 boller, per stykke 5 kroner', så skrev han i stedet '10 boller @ 5 kroner'.

Enten det er den ene, den andre eller begge teoriene som passer, forsvant '@'-symbolets bruk over tid, og det var først i 1971 at symbolet ble gjeninnført takket være dataforsker Ray Tomlinson.

Det var han som i 1971 kom opp med bruk av '@' i e-postadresser da han trengte et symbol som ikke ble brukt ofte i operativsystemer på forhånd.

Les også

NASA sender romfartøy for å avlede «altødeleggende» asteroide fra å treffe jorden neste måned