Høyesterett skal nå avgjøre om USA skal få tilgang til menneskers data over hele verden

Saken har stor betydning internettsikkerhet og personvern verden over.

Saken 'USA vs. Microsoft' som nå skal opp i USA's høyeste federale rettsinstans, Supreme Court, representerer en såkalt 'landmark case' i internettsikkerhet og personvern. 

Høyesterett kunngjorde mandag at de vil høre en enorm sak om digital sikkerhet og personvern, som vil avgjøre om amerikanske myndigheter kan kreve å få innsikt i brukerdata lagret av teknologibedrifter i andre land, skriver amerikanske Vice.

Saken er en type rettsak som blir tatt opp fordi den har historisk og juridisk betydning. I følge US Courts er de viktigste såkalte 'landmark cases' saker som har hatt en varig effekt på anvendelsen av en viss lov, og som ofte omhandler menneskers individuelle rettigheter og friheter.

Hvis advokatene som representerer det amerikanske Justisdepartementet får medhold i saken, betyr det i praksis at USA vil ha uhindret tilgang til alle verdens datavirksomheter, forutsatt at de har arrestordre om det, skriver Vice.

Les også

Falsk Youtube-link sprer seg på Facebook - derfor må du IKKE trykke på den

Bakgrunnen for rettsaken går tilbake til 2013, hvor amerikanske etterforskere sendte en ordre om å motta e-post og identifisering av informasjon knyttet til en Microsoft Outlook-konto, som de trodde ble brukt til å organisere narkotikahandel.

Problemet var at e-postene var lagret utenlands i Irland, der den anonyme brukeren av kontoen var registrert som bosatt. 

Ifølge Vice argumenterte Microsofts advokater at USA praktisk talt prøver å si at deres lover strekker seg utenfor landets grenser:

Les også

Ny svensk teknikk skal stoppe fyllekjøring

- Hvis det skal være regelen, er det en regel som tilsier gloabalt kaos, sier Joshua Rosenkranz, partner i firmaet som repsenterte Microsoft, og tilføyer: 

- Fordi andre land kan da gjøre det samme mot oss... Vi hadde klikka hvis Kina gjorde det mot oss. 

Det amerikanske Justisdepartementet hevder at tech-selskaper som Google og Yahoo har nektet å overholde ordre om å oppgi informasjon som angår data lagret utenfor landet.

- Ved denne holdningen er eller vil hundrevis om ikke tusenvis av undersøkelser - av forbrytelser, alt fra terrorisme, barnepornografi, svindel - bli hindret av regjeringens manglende evne til å få elektronisk bevis, uttalte Jeffrey Wall fra det amerikanske Justisdepartementet i rettsdokumenter fra saken.  

Les også

Pass på: Ny funksjon kan avsløre at du stalker eksen din på Facebook

Advokat ved Senter for Demokrati og Teknologi, Greg Nojeim, uttalte i ankesaken at hvis staten vinner denne saken, må amerikanerne forvente at andre land vil kreve innhold lagret fra selskaper i USA, inkludert land som har elendige overvåkningslover, eller som ikke følger lovene de faktisk har.

- Velkommen til Ville Vesten, avslutter han.