Hvordan fungerer VPN?

Kort sagt så VPN er en tjeneste som gir deg en sikker og privat tilkobling til Internett. Din informasjon og data blir sendt gjennom en VPN-server som skjuler dine handlinger før de blir sendt videre til det åpne Internett. VPN står for Virtual Private Network – det vil si virtuelt privat nettverk. Det er en tjeneste som ordner med en kryptert, trygg forbindelse til et mindre sikkert nettverk, som for eksempel Internett.

Hvor mye kan en VPN beskytte meg?

En VPN er ikke bare en VPN, og det er ikke to VPN-tjenester som tilbyr samme tjeneste og beskyttelse. 

De to hovedfaktorene som bestemmer et VPNs beskyttelsesnivå er:

 

•                    Den faktiske VPN-teknologien som leverandøren besitter

•                    Lover og forskrifter som bestemmer hvordan VPN-teknologi kan brukes.

 

Her er det både lovene i landet hvor VPN-en er lokalisert som bestemmer hvor mye VPN-tjenesten kan beskytte din private informasjon, så vel som VPN-tjenestens egne retningslinjer for informasjonen din.

 

Det kan være store forskjeller på hvor effektive og gode VPN-er er, så vi anbefaler at du leser litt om tjenesten før du kjøper en VPN. Gå også gjerne inn på PrivacySharks hvor du blant annet kan lese anmeldelser om de mest populære VPN -tjenestene.

Hvordan fungerer det?

Før du begynner å surfe på internett, skal du starte VPN-klienten (programvare). VPN-klienten din sørger for at alle dataene dine blir kryptert selv før Internett-leverandøren din (eller det åpne nettverket på kafeen) klarer å fange opp noe. Krypteringen fungerer som et hemmelig kodespråk som ingen andre kjenner, bare din VPN-klient og den tilknyttede VPN-serveren.

Deretter blir den krypterte informasjonen din videresendt til VPN-serveren som også kjenner det hemmelige kodespråket, og som derfor har muligheten til å dekryptere informasjonen din igjen.

Så snart informasjonen din blir dekodet, blir den videresendt til nettstedet du opprinnelig ville besøke. Den eneste forskjellen er at nettstedet nå ikke kan se at det er du som er på besøk - de kan bare se VPN som avsender.

Er VPN lovlig?

VPN er et relativt nytt konsept, og ikke alle juridiske enheter er helt oppdatert i forhold til den raske utviklingen (lover har en tendens til å endres litt langsommere enn teknologi).

Derfor er det i noen tilfeller også gråsoner, noe som betyr at reglene for VPN kan tolkes på flere forskjellige måter.

Du kan stort sett stole på at bruk av en VPN blir akseptert i hele USA, i Canada og i Vest-Europa. Det som teller i dette tilfellet er din faktiske fysiske plassering når du bruker en VPN, og ikke hvor VPN-serveren er lokalisert i verden. 

Det er noen land som generelt ikke aksepterer bruken av VPN, og du bør derfor være oppmerksom på dette når du reiser i følgende land: Kina, Tyrkia, Irak, De Forente Arabiske Emirater, Hviterussland, Oman, Russland, Iran, Nord-Korea og Turkmenistan .

Er VPN lovlig i Norge? Ja, i Norge er det helt lovlig å beskytte seg med en VPN, så lenge du ikke bruker VPN til ulovlige aktiviteter.