Nær 4 av 10 opplever problemer med bruktbil – slik blir kjøpet tryggere og enklere

Foto: Unsplash

Over en halv million bruktbiler skiftet eier i fjor, samtidig som nær fire av ti opplevde problemer med kjøpet. Nå har NAF og Vipps gått sammen om en løsning som skal gjøre bruktbilkjøp tryggere for både bedrifter og privatpersoner.

Mange opplever konflikter ved kjøp av bruktbil

Ifølge en undersøkelse som Norstat utførte på vegne av NAF, opplevde 37 prosent problemer med bruktbilkjøp. Det utgjør nesten fire at ti personer. 2022 var rekordår for bruktbilhandel med 527 000 solgte biler – og dermed ble det også enda flere som opplevde utfordringer, frustrasjoner og konflikter.

 

Tidligere undersøkelser fra 2021 avslørte at kun to av ti bruktbilkjøpere har opplevd uenigheter. Ifølge If, var det kun 15 prosent av dem som ble enige raskt. 20 prosent trengte hjelp fra advokat eller måtte true med advokat.

 

Mange ønsker reklamasjon, kompensasjon eller oppheving av kjøp når de ikke er fornøyd med bruktbilkjøpet. Det kan være utfordrende å løse disse tvistene, både for kjøper og selger. Her kan du lese mer om angrerett og reklamasjon på bruktbil for å se hvilke rettigheter du kan ha.

 

– Vi ser dessverre en del ganger at konfliktnivået etter en bruktbilhandel kan bli høyt, og at det er nødvendig å bruke rettshjelpsdekningen på bilforsikringen for å få juridisk bistand, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. 

 

Dersom du oppdager feil med bruktbilen, må du reklamere så snart som mulig. Selve reklamasjonsretten varer i opptil to år. Mulige løsninger kan være retting av feil, prisavslag, heving av kjøp og erstatning. Ofte trenger man advokathjelp for å oppheve kjøp eller kreve erstatning.

Automatisert betaling og eierskifte av bruktbil

– Kontrakter, eierskifte og betaling har lenge vært en tungrodd  oppgave for mange bilkjøpere. Betydelige summer skal overføres, forsikringer skal tegnes – og hvordan blir man sikker på at alt er i orden? Dette kommer nå NAF og Vipps med en ny og enkel løsning på, forteller Espen Andreassen, produkteier i NAF.

 

Andreassen forklarer videre:

 

– Vi har klart å løse dette på en supersmart måte. Bruktbilkjøp blir ikke enklere og tryggere enn dette. Eierskiftet skjer når betalingen er gjennomført og pengene er på selgers konto. Da omregistreres bilen automatisk.

 

Folk flest er godt kjent med Vipps og føler seg trygg på betalingsløsningen. Ideelt sett skal overlevering av kjøretøy med nøkler skje samtidig som eierskifte og betaling. Enkelte selgere vil ikke gjennomføre eierskiftet før pengene er mottatt, mens enkelte kjøpere ikke vil betale før eierskifte er gjennomført. Bruktbilkjøpet kan dermed føles skummelt for begge parter.

 

Den nye løsningen sørger for at betaling utføres samtidig som man signerer kontrakt og eierskifte hos Statens vegvesen. Du som selger kan dermed gi fra deg nøkkelen uten bekymring, mens du som kjøper er sikker på at du er registrert som eier. Betalingen i Vipps er fri for gebyrer, og signeringen blir utført ved hjelp av BankID.

Vanlige problemer med bruktbilkjøp

Det lønner seg sjeldent å være impulsiv når du skal kjøpe bruktbil. Selv om selger er pliktig til å oppgi riktige detaljer i annonsen, må du som kjøper utføre egne undersøkelser av bilens tilstand for å unngå tvister. I tillegg er det viktig å undersøke at bilen ikke har heftelser. Se gjennom serviceheftet og be om detaljert informasjon rundt tidligere skader.

 

– Bruker du kjøpekontrakt med Vipps har du ryddet usikkerhet rundt papirarbeidet og betalingen av veien. Men husk at du alltid bør undersøke bilen grundig før du kjøper. Prøvekjør alltid, og ta gjerne bilen inn på en sjekk på et verksted, sier Andreassen. 

 

Dette er de vanligste problemene ved bruktbilkjøp:

 

 • Alvorlige feil/ havarerte etter kort tid (7%)

 • Manglende servicehefte/ikke fulgt serviceintervall (7%)

 • Feil opplysninger i annonsen (5%)

 • Selger opplyste ikke om stor skade (5%)

 • Selger nektet å omregistrere bilen før mottatt kjøpesum (3%)

 

– Mitt råd til bruktbilkjøpere er å få undersøkt bilen grundig ved kjøp og bruke en standardisert kjøpskontrakt. Og så er det selvfølgelig lov å se an bilselger. Aner du ugler i mosen, kan det kanskje være lurt å følge magefølelsen, sier produktspesialist Kenneth Havrevoll i If.

 

Sjekkliste for å kjøpe bruktbil privat

Selv om mange synes at det er tryggere å kjøpe bruktbil av forhandler på grunn av garantier, kan du gjøre et vellykket bruktbilkjøp privat ved å ta visse forhåndsregler. Her har du en praktisk sjekkliste for å unngå problemer med bruktbilkjøp:

 

 • Prøvekjør

 • Sjekk bilen på et verksted eller NAF senter

 • Sjekk Brønnøysundregisteret for å se etter heftelser

 • Sjekk at vognkortet samsvarer med kjøretøyet

 • Gå grundig over serviceheftet

 • Sjekk at selger virkelig er eier ved å sjekke vognkortet

 

Ikke minst, sjekk at kjøpekontrakten inneholder alt som du har blitt enig med selger om. Inkludert absolutt all informasjon som er relevant for bilkjøpet. Deretter kan dere bruke den nye løsningen til Vipps og NAF for å signere kontrakten og gjennomføre betalingen samtidig.

 

Ikke kjøp bruktbil uten å inngå kontrakt – i praksis frasier du deg enhver rett til økonomisk kompensasjon ved å droppe den.