Verdens første hjerteløse menneske var i stand til å leve uten puls

Foto: Texas Heart Institute

Ideen ble først testet på 38 kalver.

Medisinsk vitenskap har kommet langt de siste årene, og vi har nå tilgang til nye behandlinger og teknologier som kan redde liv.

I 2011 klarte den blant annet å bygge en maskin som kan tillate et menneske å leve uten hjerte - et av kroppens viktigste organer. Dette er bare ett eksempel på de fantastiske gjennombruddene som moderne medisin har gjort.

Les også

4-åring forsøkt drept: Forbunnet med George Floyd

Etter flere tiår med studier og feil blant kirurger som prøvde å lage en maskin som ikke ville bryte eller forårsake blodpropp og infeksjoner, har to leger ved Texas Heart Institute klart å innse at ved hjelp av virvlende rotorer pumper blod rundt kroppen uten at hjertet slår.

Dr. Billy Cohn og Dr. Buz Frazier testet ideen om en åtte måneder gammel kalv ved navn Abigail, fjernet hjertet og erstattet det med to sentrifugalpumper som sirkulerte blod gjennom henne.

– Ut fra alle målingene vi har for å analysere pasienter, er hun ikke i live. Men her kan du se at hun er en energisk, glad og leken kalv som slikker hånden min, sier Cohn til NPR.

Foto: Texas Heart Institute

Etter å ha praktisert på 38 kalver, fortsatte Cohn og Frazier å eksperimentere på mennesker - de valgte en 55 år gammel mann ved navn Craig Lewis, som led av amyloidose, en sjelden autoimmun sykdom som forårsaker oppbygging av unormale proteiner og dermed rask hjertesvikt, nyresvikt og leversvikt.

Lewis' hjerte hadde blitt så skadet at legene ga ham omtrent 12 timer å leve, hvoretter hans kone Linda foreslo noe drastisk.

Fjernet hjertet hans

Linda kontaktet Cohn og Frazier, som fjernet mannens hjerte og installerte den kunstige enheten.

Linda sa: "Jeg lyttet og det var en hum, noe som er fantastisk. Han hadde ingen puls."

Foto: Texas Heart Institute

Han fikk et nytt liv etter vellykket kirurgi for å implantere de elektroniske hjerteløse hjertepumpene.

Han kunne raskt sitte i stolen og snakke.

Imidlertid var dette velvære kortvarig da tilstanden hans begynte å forverres etter at sykdommen påvirket leveren og nyrene.

Dessverre døde Lewis i april 2017 etter å ha levd i mer enn en måned uten puls og med de fungerende elektroniske og pulsløse hjertepumpene.

Les også

Ny koronavariant funnet