Kan redde liv: Derfor dropper 1 av 3 å bruke den

17/10/2024 05:00

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Frende forsikring
Foto: Frende forsikring
I dag, torsdag 17. oktober, settes fokus på en liten ting som kan redde mange liv. Likevel velger så mange som hver tredje å ikke bruke den.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Airbag, sikkerhetssele og sykkelhjelm. Det er alle funksjoner som bevisellig redder mange liv i trafikken. Selv om funksjonene ikke fantes i bilene i en ikke så alt for fjern fortid, er det utenkelig for de fleste av oss å ikke benytte oss av sikkerhets-remediene som vi vet at kan redde liv hvis man havner i en trafikkulykke.

Men det er en liten ting som mange dropper selv om den er ekstremt viktig i trafikken - særlig når høstmørket setter inn. Refleksen.

I dag, torsdag 17. oktober, markeres den årlige Refleksdagen, og i den forbindselse har Frende forsikting offentliggjort en undersøkelse som har kartlagt våre vaner i forhold til refleksbruk. Undersøkelsen viser en rekke sjokkerende sannheter.

Nye tall viser at mange nordmenn har svært slappe holdninger til egen sikkerhet i mørket. Her står det verst og best til.

I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring svarer 1001 nordmenn på om det ofte hender at de dropper den lille brikken som redder liv hvert år. 

"32 prosent sier ja. Menn er mye sløvere enn kvinner. 41 prosent av menn lar være å bruke refleks, mens 24 prosent av kvinnene sier det samme. Det er helt idiotisk å la være", sier fagsjef på motor i Frende, Roger Ytre-Hauge og legger til:

"Det er bare å få på refleksen denne uka, det er blitt betydelig mørkere ute. Blir du påkjørt er det for sent å angre og det kan ende katastrofalt."

"Det ser teit ut"
Frendeundersøkelsen sier også noe om hvorfor mange dropper refleks. De aller fleste sier at de glemmer det. 

"Men fem prosent sier de dropper den fordi de synes det er et ork å ta den på eller at den ser teit ut. Fem prosent kan høres lite ut, men ut fra hele befolkningen er det snakk om 278 000 mennesker. Det tilsvarer nesten hele Bergen by", sier Roger Ytre-Hauge. 

Halvparten av de unge dropper refleksen 
Refleksholdningene er dårligst blant de yngste, mellom 18 og 29 år. Slik svarer aldersgruppene. 

  • 18-29 år: 51 prosent 

  • 30-39 år: 38 prosent  

  • 40-49 år: 26 prosent  

  • 50-59 år: 24 prosent  

  • 60+: 26 prosent  
    Kilde: Frendeundersøkelsen 

Alle har et ansvar
Fagsjefen har en klar oppfordring når vi går inn i mørkere og mørkere måneder. 

"Både bilførere og fotgjengere har et ansvar for sikkerheten. Som bilfører er det ditt ansvar å kjøre etter vær- og føreforholdene og ikke ta noen sjanser. Som fotgjenger må du ta grep for å gjøre deg synlig for andre i trafikken", sier Roger Ytre-Hauge. 

Få sekunder kan være avgjørende for om det skjer en ulykke eller ikke. Det er de sekundene refleksen gir deg. 

"Uten refleks ser ikke bilisten deg før det kan være for sent, men med refleks kan sjåføren se deg ti sekunder før han eller hun passerer med en fart på i 50 kilometer i timen. Det er en enorm forskjell", sier Ytre-Hauge. 

Her er refleksholdningene verst (og best) 
Under ser du fylkesfordelingen som viser hvor mange som sier at de ofte dropper refleksen. 

  1. Finnmark – 51 prosent  

  2. Oslo – 46 prosent  

  3. Agder – 44 prosent  

  4. Rogaland – 39 prosent  

  5. Akershus – 32 prosent  

  6. Vestland – 31 prosent  

  7. Østfold – 30 prosent  

  8. Innlandet – 30 prosent  

  9. Møre og Romsdal – 29 prosent  

  10. Trøndelag – 29 prosent  

  11. Telemark – 28 prosent  

  12. Vestfold – 26 prosent  

  13. Buskerud – 24 prosent  

  14. Nordland – 21 prosent  

  15. Troms – 16 prosent  
    Kilde: Frendeundersøkelsen